Profesorul de istorie Zoltán Szilágyi, fondatorul primului Teatru de Amatori din Bistrița, în tumultuosul an 1990, a fost recent evocat într-un medalion de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Pasionat de istorie, dar și de teatru, implicat în viața politică a orașului – profesorul Zoltán Szilágyi s-a aflat sub lupa Securității. I s-a interzis să predea istorie și filosofie ani de zile.
Profesorul Zoltán Szilágyi s-a născut în 13 noiembrie 1933, în satul Nireș (comuna Mica, județul Cluj). A urmat cursurile liceale la Dej și pe cele superioare ale Facultății de Istorie și Filozofie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
În perioada 1958-1992 a fost profesor al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița.
În 1990 a fost ales președintele organizației județene a UDMR, al cărui membru fondator a și fost, de altfel. În perioada 1990-1996 a fost deputat în Parlamentul României.
Dar activitatea sa politică nu l-a împiedicat să-și exprime pasiunile pentru cultură. În 1960 a înființat și Teatrul de Amatori din Bistrița, iar în 1990 a pus bazele Fundației Culturale Bistrița. A publicat numeroase articole în revista „Besztercei Hiradó”.
A trecut în neființă la 5 iunie 2019.
A fost un participant activ și organizator al vieții culturale publice maghiare. Pe lângă cariera sa didactică, a lucrat și ca istoric și scriitor local.
Profesorul Zoltán Szilágyi a prezentat istoria a aproximativ o sută cincizeci de așezări din județul Bistrița-Năsăud într-o serie de articole sub titlul Dicționar de istorie locală, și, ulterior, Ghid de istorie locală.
După 10 ani de cercetări arhivistice, profesorul Zoltán Szilágyi a publicat și două cărți: Bistrița în strânsoarea popoarelor și munților (Odorheiu Secuiesc, 2006) și Educația destinului minoritar și limba maternă în Bistrița (Odorheiu Secuiesc, 2008). Lucrările sale au devenit repere de valoare pentru specialiști.
În plus față de programul istoric oficial, profesorul Zoltán Szilágyi a acoperit mereu și evenimente istorice maghiare în timpul activității sale de la catedră. S-a aflat, totodată, și sub lupa Securității, din 1960, având interdicție să predea ani de zile cursuri de istorie sau filosofie.
Din medalionul oferit de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud aflăm că profesorul Zoltán Szilágyi a fost și un pasionat colecționar. Documentele donate instituției din Bistrița conțin informații referitoare la activitatea profesională, manuscrise ale unor studii mai extinse sau ale unor articole, notițe zilnice, situații statistice referitoare la perioada revoluției pașoptiste.
Alături de documente a fost donat un impresionant fond de carte, cu numeroase volume de patrimoniu. Cel mai vechi volum datează din 1844.
La fel de valoroasă este și colecția de monede – cea mai veche datând din 1860:
Mai jos îl puteți asculta într-un film din 2010, în care dezvăluie impresionante detalii istorice despre biserica din Herina:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/bPLVySTz3AY” aspect_ratio=”545:436″ loop=”no” muted=”no” /]