„Cel mai lung drum în istorie este drumul de la vorbă la faptă” și-a început profesorul Alexandru Vălean de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” pledoaria pentru istoria pe care o predă. În ultimul an, zeci de elevi de-ai săi au obținut medii între 9 și 10 la Istorie, la Bacalaureat. Profesorul se poate mândri, totodată cu sute de premii cucerite de elevii săi, de-a lungul anilor, la olimpiadele județene și naționale.
De fapt, atracția pentru această disciplină a început în copilărie. Alexandru Vălean face parte dintr-o familie de „chiaburi” (cum îi numeau comuniștii pe țăranii mai înstăriți) de pe Valea Țibleșului, din Borleasa.
Bunicii și străbunicii săi au participat la cele Două Războaie mondiale, iar părinții săi i-au povestit despre atrocitățile legate de impunerea cotelor obligatorii și colectivizare. „Probabil că factorul determinant care m-a făcut să studiez istoria a fost experiența extraordinară a străbunicului meu care a luptat în Primul Război Mondial. Putea să scrie un adevărat roman istoric despre asta. A fost înrolat în armata austroungară, Transilvania fiind pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar.
A luptat împotriva rușilor, a fost încercuit împreună cu compania sa, în Galiția. A căzut prizonier și deportat în Siberia. Timp de 6 ani, din 1917 până în 1923, a trăit în lagărele din Siberia. Apoi, cu multă stăruință și credință, a reușit să se întoarcă în satul natal. S-a întors acasă noaptea, fetița lui avea deja 9 ani, nu l-a recunoscut. Doar câinele lui fidel l-a recunoscut. Soția lui nu îi făcuse niciun parastas, pentru că spera din suflet că se va întoarce la un moment dat.
Așa cum s-a și întâmplat, de altfel. Din păcate, eu l-am cunoscut doar din povești”, ne-a povestit profesorul Alexandru Vălean.
Inspirat de figurile legendare ale strămoșilor săi, a decis să studieze la UBB Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie.
„Am avut șansa teribilă să fac Istorie mai aproape de adevăr, de realitate, mai puțin falsificată. Iar somități precum profesorii universitari Camil Mureșan, Pompiliu Teodor, Nicolae Droiu și-au pus amprenta asupra carierei mele”, ne-a mărturisit profesorul Alexandru Vălean.
S-a titularizat în 1996 la Liceul „Solomon Halița” din Sângeorz Băi, iar din 2004 predă la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.
Rezultate a avut din primul an de profesorat, când o elevă din Sângeorz-Băi a reușit să se califice la Olimpiada Națională de Istorie.
De-a lungul anului, s-au adunat sute de premii la olimpiadele județene și naționale. La Bacalaureat, doar în anul școlar trecut, profesorul Alexandru Vălean a avut bucuria de a-și vedea cei peste 60 de elevi din clasele de profil cu examenul trecut fără probleme, la Istorie. Jumătate dintre elevi au luat peste 9, iar 16 au primit chiar 10 la Bacalaureat, proba de Istorie.
Ultima promoție care a studiat Istoria 5 ani la UBB a fost promoția 1992-1997. Tot în 1997 a terminat prima promoție cu 4 ani, 1993-1997.
Un profesor extraordinar,mă bucur că v-am avut profesor.Cu stima Cristian Fridman
După 1997 și cel puțin până în 2001 la Facultatea de Istorie și Filosofie de la UBB Cluj-Napoca,forma de învățământ era de 4 ani lungă durată.Masterat făcea cine dorea.Nu era 3+1 că și acum.Sunt absolvent al promoției 2001 Istorie, Istoria Artei, așa că știu despre ce vorbesc.Nu e bine să dezimformam.Sistemul de 3+1 master a apărut după 2001 .