3.6 C
Bistrița
vineri, decembrie 27, 2024

OAMENI din BN: Maxim Hîruță, din Sângeorz-Băi, pasionat de minerale și roci de când lumea

Pe Maxim Hîruță din Sângeorz-Băi l-am întâlnit la Salonul de fosile, minerale și geme. Participă la acest eveniment de treizeci de ani și nu a ratat nicio ediție.

Am început acest salon prin 1994, alături de domnul Ioan Chintăuan, pe atunci directorul Muzeului din Bistrița… Pe atunci a participat și profesorul Virgil Ghiurcă, fostul decan al Facultății de Geologie de la UBB Cluj. Noi trei am făcut atunci o asociație: Asociația Mineralogilor și Paleontologilor din România.

Așa am constituit un grup, la care apoi au tot aderat mineralogi din Baia Mare, Maramureș, Cluj… S-a extins apoi și în alte județe.

M-am născut într-o zonă minieră, aproape de Rodna. Așa că m-am ales cu pasiunea asta pentru pietre și roci de când mă știu. Parcă m-aș fi născut odată cu pietrele… Nu știu. Mi-a plăcut natura dintotdeauna”, ne-a mărturisit Maxim Hîruță.

FOTO – Salonul de minerale, fosile și geme – la Muzeul din Bistrița: Pietre semipreţioase, corali, dinți de rechin și multe alte surprize

Despre colecția sa, Maxim Hîruță ne-a mărturisit că a fost achiziționată, în timp, din întreaga lume. „Particip la expoziții internaționale unde achiziționăm pietre rare și spectaculoase. Am câteva și din România – puține, ce-i drept.

Am roci din câteva țări africane, din Asia, America de Sud – în special Brazilia și Peru.

Pentru mine toate sunt foarte valoroase din punct de vedere sufletesc. Cât sunt de valoroase financiar? Nu mi-am pus problema… Printre cele mai speciale rarități ar fi acest epidot (pistacit) și un prehil cu epidot – din Mali (Africa). Am și acest granat verde, tot din Africa, și acest cuarț cu intruziuni de rutil din Brazilia”, ne-a explicat Maxim Hîruță cu mândrie.

Acum vreo două săptămâni am participat la o expoziție, la Cavnic, și acolo am văzut un vivianit de Brazilia – scos la o licitație cu 165.000 de euro! Ca valoare, asemenea roci sunt inestimabile.

La o expoziție internațională – pentru exponate inedite și rarisime, colecționarii plătesc și câteva milioane de euro. Scorurile alea ne depășesc oricum și imaginația, și bugetul… Ei vorbesc acolo altă limbă… Dar aici, în curtea muzeului admiratul acestor bijuterii chiar nu costă nimic…”, ne-a mai povestit amuzat Maxim Hîruță.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...