0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!”

Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe…”

Eric Stana vrea să urmeze Facultatea de Drept, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și să devină avocat sau judecător. Ne-a povestit, între altele, despre proiectul său pe Youtube – canalul Romania Skillers.

Eric și Darius și-au început activitatea pe Youtube în martie 2014. De atunci au reușit să convingă peste 12.500 de abonați. 

Ideea mi-a venit în timpul orei de sport, povestind cu un prieten foarte bun de-al meu. El mi-a spus că a aflat de această platformă unde poți face cam 100 de dolari pe zi. Dar că ai nevoie de ani de zile pentru asta, nu mi-a mai zis ?”, ne-a explicat Eric Stana. 

Tânărul a început să caute informații pe internet despre modul în care se creeză un canal de Youtube. Despre cum poți să crești numărul abonaților, al vizualizărilor, al like-urilor…

Investiții de aproape 7500 de lei

Pur și simplu mi s-a părut o platformă foarte bună pentru a-ți exprima propria părere liber, fără consecințe drastice. Mi-a plăcut și pentru că pe Youtube, în acea perioadă, se promova foarte mult creativitatea și diversitatea. Iar eu, considerându-mă o persoană creativă, am spus acesta este locul pentru mine”, ne-a mărturisit tânărul absolvent.

Proiectul Romania Skillers a început cu accesorii minime.

Sincer să fiu, la început nu am avut aparatură prea bună. Filmam cu camera frontală a laptopului bunicilor mei și foloseam microfonul încorporat al laptopului. Dar ulterior, mi-am permis un upgrade. Am achiziționat un microfon de vreo 250 de lei, o consolă de 1500 de lei și un webcam de 300 de lei. Am mai plătit 400 de lei pe o placă de captură și 5000 de lei pe un calculator. Deci costurile au fost destul de mari… Dar recomand celor care vor să se apuce de Youtube să nu investească mult de la început, ci abia pe parcurs. La început să se focuseze pe calitatea conținutului produs”, subliniază Eric Stana.

În momentul de față, Eric investește lunar cam 25-30 de euro lunar, la numărul de abonați ai canalului.

Pentru mine este și a fost doar un hobby. Dar în 2020 în România se pot face destul de mulți bani din acest domeniu. Dacă aș vrea să transform Youtube-ul – dintr-un hobby într-un job, aș putea face asta. Iar în 2-3-4 ani, cred că aș putea începe să trăiesc din asta. Există persoane în România care câștigă lunar precum un om cu studii superioare. Așa că da, la o adică, dacă ești pasionat, merită”, afirmă Eric Stana.

E-Sports / Fotbal electronic vs Fotbalul tradițional

O diferență majoră o reprezintă durata reprizelor – explică absolventul. Dacă în cadrul fotbalului clasic o repriză durează 45 de minute, la cel electronic durează circa 6 minute.

De asemenea, la fotbalul electronic cel care joacă îi controlează pe toți cei 11 jucători. Există și un anumit mod de joc în care fiecare își controlează caracterul. Însă nu simultan, ci doar câte unul pe rând. Dar are posibilitatea de a schimba între jucători în funcție de situația în care se află.

Într-o eră a tehnologizării, este perfect normal ca tinerii în special să fie acaparați de tot ceea ce înseamnă internet și gadget-uri. Tinerii pasionați de sporturi vor dori ca – odată ce au părăsit terenul de fotbal, baschet, tenis, etc – să continue aceste meciuri și în mod virtual, cu prietenii”, susține Eric Stana.

Șanse inclusiv pentru cei mai puțin talentați

Este, totodată, o modalitate foarte bună de a juca, la cel mai înalt nivel, și pentru cei care nu sunt prea talentați la sporturile tradiționale. Dar le urmăresc cu plăcere la tv.

Se organizează multe competiții în special în afară de FIFA, League of Legends, Counter Strike sau Fortnite. Competitorii se luptă pentru sume de bani exorbitante precum milioane de euro sau dolari. Sunt convins că atât aspectul financiar, cât și competitivitatea tinerilor, conturează interesul acestora pentru E-sports. Până la urmă – ce poate fi mai frumos decât să faci ce îți place, și să fii și plătit pentru asta…?”, remarcă Eric Stana.

O încurajare a sedentarismului, în defavoarea sportului în aer liber?

Nici pomeneală, crede absolventul CNAM. „Din punctul meu de vedere, E-sports-ul este ca orice alt job. E ca și cel de judecător, profesor, IT-ist. În cele mai multe cazuri, este ceva suplimentar față de job-ul avut.

Mai mult, când ești interesat de e-sports, este clar că te interesează și sportul tradițional. Majoritatea celor care practică sporturi pe calculator, o fac și în aer liber. Chiar dacă nu la un nivel profesionist. La aceste jocuri ai nevoie de cunoștințe pe care le dobândești doar practicând sportul tradițional. Așa, ca sfat pentru tineri, le-aș spune să îmbine sportul tradițional cu cel electronic, pentru o viață sănătoasă”, conchide Eric Stana.

E-sports-ul, viitorul tinerilor…?!  

Eric Stana este convins că acest domeniu reprezintă viitorul tinerilor. Pentru că este o modalitate de a face bani, îmbinând plăcutul cu utilul. „Cu atât mai mult cu cât vor apărea multe job-uri electronice, în anii viitori. E-sports-ul este unul dintre cele mai avantajoase job-uri. Este practic o reprezentare electronică a sporturilor pe care tinerii le iubesc”, subliniază tânărul din Bistrița. 

Se câștigă și foarte mulți bani, în acest domeniu. „Există anumite competiții unde premiul cel mare a fost de 3 milioane de dolari. Evident, premiile diferă în funcție de jocul și de rangul competiției. Pe de alta parte, cei care iau acest lucru foarte în serios și se remarcă, pot primi contracte din partea unor reprezentații. Și sunt plătiți lunar, ca și cum ar avea un salariu”, admite Eric Stana. 

Cel mai bun lucru, învățat în cei 5-6 ani de Youtube

Cred că cel mai bun lucru pe care l-am învățat în cei 5-6 ani de Youtube este că merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe. 

Pentru că ești mult mai apreciat dacă te comporți așa cum ești cu adevărat. În comparație cu varianta în care te-ai preface, doar ca să „dai bine la cameră”. Sau să le spui oamenilor ce își doresc să audă…”, recunoaște Eric. 

Romania Skillers @ Livestream caritabil de aproape 4 ore

Romania Skillers are și un record în palmares. Eric Stana a organizat acum două săptămâni un livestream caritabil. A durat aproximativ trei ore și jumătate. „Am făcut-o pentru Darius, prietenul meu alături de care am început acest canal de Youtube. Bunicilor lui le-a ars casa. M-am întrebat atunci: Ce pot face eu ca să-l ajut?

Așa i-a venit ideea de a face un livestream, să roage lumea să doneze pentru această cauză. „Target-ul a fost de 150$. Și, spre bucuria mea, am reușit să îl indeplinim. Donația i-am oferit-o prietenului meu, direct prin contul de PayPal”, ne-a povestit tânărul absolvent.

Eric a recunoscut că a fost prima oară când a susținut o asemenea cauză. Însă, pe viitor este convins că va mai derula astfel de proiecte pe Youtube. „Pentru că îmi place mult de tot să îmi ajut semenii…”, mărturisește Eric Stana. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...