Totul a început acum 12 ani, când medicii i-au recomandat pilates. Cristina Balog era pe atunci economist contabil și suferea de tromboză și se plângea mereu de dureri de spate. Acum este instructor de pilates cu propria sală Evolette – elegantă și cochetă, pe George Enescu, din Bistrița, în zona Dedeman.
„Acum vreo 12 ani la Bistrița nu știam ce înseamnă pilates. Mi se părea ceva din altă lume. Un prieten mi-a spus că se face, la Metropolis, cu Maria Negrușa. Nimic fascinant, la prima oră. O mulțime de reguli și oameni care păreau că știu exact ce să facă. Mie mi se părea că sunt total nepotrivită acolo… ”, a povestit Cristina Balog.
A recunoscut că instructoarea de atunci i-a recomandat câteva ore în privat, pentru a înțelege exact principiile după care funcționează pilates.
Treptat, a realizat că pilates i-a adus atâta bucurie și stare de bine în viață, încât a devenit dependență și pasiune.
„Nimic nu a fost planificat. Maria Negrușa a plecat din țară și m-a rugat să țin eu orele. Să fac un curs și să nu las grupul de izbeliște. Era o atmosferă atât de frumoasă, se legaseră multe prietenii, ieșeam împreună…”, a mai povestit Cristina Balog.
Au urmat cursuri de perfecționare pe diferite niveluri, de la începători la avansați.
Cristina Balog a vorbit ulterior cu Vali Schreiner pentru a-și muta cursurile de pilates de la Metropolis, la Centrul Spa Schreiner.
Cristina Balog a povestit și despre Joseph Hubertus Pilates, inventatorul acestui sport, născut în 1883, în Germania. Tatăl său era gimnast medaliat, iar mama doctor naturist. Ei au stat la baza credinței sale în principiile de stimulare ale organismului care se poate vindeca fara medicamente artificiale. Joseph Pilates a fost un copil bolnavicios, suferind de astm, rahitism si reumatism articular acut, ceea ce l-a determinat să practice diverse sporturi (culturism, gimnastică, înot).
La 14 ani corpul lui ajunsese atât de bine lucrat încât poza pentru planșele de studiu ale anatomiei. În 1912 s-a mutat în Anglia, fiind boxeur profesionist. Ulterior a predat ore de auto-apărare forțelor de poliție Scotland Yard. În timpul Primului Război Mondial, ca asistent într-un lagăr a conceput o serie de exerciții cunoscute azi drept „mat work” (exerciții la saltea) și conturând primii pași în Metoda Pilates.
În lagăr a creat un aparat din paturile de campanie și arcurile existente în interior, pe care noi îl numim Reformer – a mai explicat Cristina Balog.
În Bistrița nu exista așa ceva. Cristina Balog a fost cea care a l-a adus în orașul nostru din Italia. Apoi a căutat un curs acreditat pentru Reformer, pe care l-a găsit tocmai în Miercurea Ciuc.
Cristina Balog are acum una dintre cele mai frumoase și elegante săli de sport din Bistrița, pe Compozitorilor. Pe pagina de Facebook a studioului Evolette Pilates & Yoga Studio Bistrița puteți găsi fotografii, filmulețe video din timpul orelor, dar și programul.
„Îmi doream un loc mic, liniștit, în care să putem să stăm la un ceai, la o poveste. Să nu fim condiționați de alți instructori care urmează după noi. Să nu stăm cu ochii pe ceas. Mi-am dorit mult curățenie și lumină. Să găsească cei care doresc tot ce este posibil legat de pilates. Nicio oră nu este la fel”, a povestit Cristina Balog.
Instructoarea a povestit și despre Pilates Suspension Method, pe care a implementat-o în România. „Pandemia mi-a oferit timp de studiu. Citisem mult și până atunci, dar în pandemie am reușit și mai mult… Am fost fascinată de corzile de suspendare ale Rebeccăi Beckler din California”.
Cristina Balog i-a scris că vrea să urmeze cursurile ei și așa s-a trezit într-o școală internațională cu reprezentanți în fiecare țară. Au urmat cursuri online în fiecare week-end, noaptea, din cauza diferențelor de fus orar.
Ulterior Rebecca Beckler i-a solicitat să devină reprezentantul ei în România. A urmat un examen dificil, susținut în engleză.
De atunci lucrurile au evoluat continuu pentru Cristina Balog.
Cum anume decurg cursurile în sala de sport a Cristinei, cât sunt de benefice atitudinea și stilul de viață Pilates – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: