14.8 C
Bistrița
duminică, septembrie 8, 2024

OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…”

„Autentic este lucrul adevărat. Că nu poți pune la cămeșa de pânzoaică o șipcă de nailon, că nu mere…! Autentic înseamnă lucrat de mână și lucrat în casă… Oricâte mașinării ar fi pe lumea asta nu le potrivesc așa cum le potrivești tu cu mâna…”, ne mărturisește meșterul popular Ana Bodescu, din Salva, într-un interviu publicat de Centrul Județean pentru Cultură:

Cuvintele de mai sus aparțin meșterului popular Ana Bodescu care ne explică limpede și fără cusur faptul că „autentic înseamnă lucrat cu migală, cu zăbavă și cu multă răbdare…

Specialiștii Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au publicat recent un interviu realizat în 23 septembrie 2020, în Salva Bistrița-Năsăud.

În doar câteva minute, cu o vorbă molcomă și înțeleaptă – creatoarea populară Ana Bodescu ne explică ce așteptări are de la cei din jur.

Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Dar totuși o idee… Aș dori ca tineretul și oamenii care-s de competență în purtarea costumului popular – să se intereseze un pic. Să vadă cum o fost mai demult, ca să nu-și bată joc de costum. Copiii noști să știe adevărata valoare a costumului popular. Că toate celea de demult au fost mai trainice…”, ne confirmă Ana Bodescu. 

Meșterul popular originar din Salva a primit în 2020 – la vârsta de 71 de ani – Titlul Onorific de TEZAUR UMAN VIU, acordat de Ministerul Culturii păstrătorilor și transmițătorilor patrimoniului cultural imaterial din România.

Ana Bodescu face parte dintr-o familie cu tradiție în ceea ce privește cusăturile cu mărgele și crearea costumelor populare românești, reușind să ridice la rang de artă meșteșugul său.

Creatoarea populară Ana Bodescu, împreună cu nora sa Cornelia Bodescu, duc mai departe tradiția cusăturilor cu mărgele, așa cum le realizau părinții și bunicii lor.

Este vorba despre o adevărată „dinastie” de creatori populari din Salva, familia Fătului –  vestiți pentru felul în care coseau sumane, căputuri, zeche, cămăși țărănești, toate lucrate migălos, de mână, încă din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

O vorbă din bătrâni spune că Hainele cu mărgele nu le purta tot satul / Le purta doar împăratul! Așa încât, pentru a vă bucura de frumusețea, valoarea și unicitatea creațiilor sale populare – trebuie să-i treceți pragul!”, se mai precizează în materialul postat pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcjcbn%2Fvideos%2F1152950215158639%2F&show_text=false&width=560″ aspect_ratio=”560:314″ loop=”no” muted=”no” /]

Sursa foto & video @ Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud / Emilia Ometiță – șef-serviciu Cultură Tradițională

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda, în 14 – 15 septembrie și participă la TOMBOLĂ

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda în 14 și 15 Septembrie 2024, în parcare la Bistrița Retail Park, înscrie-te la Test drive și participă la TOMBOLĂ. Ce poți câștiga:

Stewo Năsăud caută asistent producție, Aquabis angajează instalatori, încasator și cititor contoare. Noi locuri de muncă, în Bistrița

STEWO Năsăud are nevoie de un asistent producție, Aquabis angajează instalatori, cititor contoare și încasator. The...

Schimbă la timp plăcuțele de frână și călătorește în siguranță tot anul!

Materom Automotive îți oferă o Super Reducere de -30% la Schimb plăcuțe frână, pentru automobilele Škoda...