-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Laura Boldor, probabil cea mai iubită profesoară de gimnastică din oraș: „În fiecare zi merg cu plăcere la serviciu!”

Laura Boldor este profesoară de gimnastică la Liceul Sportiv din 2005, face minuni la Școala de balet Ovidiu Danci și încă nu s-a plictisit de Bistrița. Se declară un om fericit care face ceea ce-și dorește și îi place: „În fiecare zi merg cu plăcere la serviciu!”, ne-a mărturisit Laura Boldor.

Cariera ei a început la Școala Generală Nr. 3, în clasa I, când a primit o vizită de la profesoara Floarea Sigartău, iar Laura Boldor a primit un bilețel că ar avea aptitudini pentru gimnastică ritmică. „Am insistat foarte tare acasă, pentru că inițial părinții mei nu prea au fost de acord, mi-au tot explicat ce presupune gimnastica, dar am insistat eu foarte mult și așa am ajuns la Liceul Sportiv…”, își amintește Laura Boldor care, din clasa a II-a s-a transferat la Liceul Sportiv, unde au urmat mulți ani de muncă, antrenamente zilnice de 3, 4 ore, inclusiv în timpul vacanțelor, competiții naționale, participări cu lotul național la campionate europene, sacrificii și eforturi în fiecare zi…

Eu am fost un copil de echipă, nu m-au atras neapărat probele individuale, motiv pentru care am și ales proba de ansamblu – care mi s-a părut foarte spectaculoasă… Încă vreo 8, 9 ani am continuat să fac gimnastică de performanță la lotul național de junioare de ansamblu, însă la un moment dat – poate pentru că nu am fost suficient de motivată, poate am avut ambiții mari și, simțind că nu le-am realizat prea repede, am renunțat la performanță. Dar am continuat să merg pe la sală, am rămas la Liceul Sportiv, fără să știu exact ce voi face după clasa a XII-a… Poate că dacă aș fi avut un pic de răbdare în plus sau dacă aș fi insistat mai mult, nu renunțam… În schimb mi s-au deschis alte oportunități și căi pe care nu le credeam posibile… Nu aș fi crezut niciodată de pildă, că voi ajunge antrenor de gimnastică, nu m-am imaginat profesor de gimnastică… Eram o fire mai introvertită, mai închisă… Răbdare am avut dintotdeauna, dar nu mă credeam în stare să comunic bine cu copiii, să pot să-i înțeleg… La finalul clasei a XII-a mi-am dat seama că vreau să devin profesoară, m-am înscris la Facultatea de Educație Fizică, am urmat specializările necesare la București, și treptat, am realizat că asta este într-adevărat vocația mea… Sunt un om fericit care face ceea ce-și dorește și ceea ce-i place… În fiecare zi merg cu plăcere la serviciu, în fiecare zi mă bucur – indiferent că avem diferite probleme la sală…”, ne-a mărturisit Laura Boldor.

Cum arată problemele unui profesor de gimnastică…?

Dacă încercăm un pic mai mult, dacă ne dorim un pic de performanță în plus – apar tot felul de dificultăți, pentru că toți copiii sunt diferiți, cu fiecare copil lucrezi individual, niciunul nu seamănă cu celălalt, și atunci trebuie să învăț să-i cunosc pe fiecare în parte, să le accept micile orgolii sau supărări… Cam cum negociez și cu băiețelul meu de trei ani, acasă… Și uneori mi-e mai greu cu băiatul meu…”, povestește zâmbind Laura Boldor, care va deveni în curând din nou mămică, fiind însărcinată și urmând să nască în aproape 3, 4 săptămâni… Fapt care n-o împiedică să treacă zilnic pe la sală și chiar să facă gimnastică alături de elevele sale, spre surprinderea și admirația preietenilor săi…

I-ar fi plăcut la un moment dat să devină biolog sau medic, a studiat intens pentru asta, a participat și la olimpiada de biologie, dar chiar în finalul clasei a XII-a și-a dat seama că totuși nu este făcută pentru așa ceva și nici nu i s-ar potrivi o asemenea meserie. „Mediul în care am crescut mă reprezintă și îmi place să cunosc cât mai mulți copii, să încerc în fiecare zi mai mult, să-i ajut să se dezvolte, îmi place ce iese din toate aceste antrenamente… Dacă eu consider că am această calitate de a-i ajuta, de a îmbunătăți ceva în ei, de a-i face mai speciali, nu mă văd făcând altceva, decât dacă aș fi nevoită…”, susține Laura Boldor.

Talent sau muncă…?

Este vorba și de talent, dar nicidecum pentru rezultate… Mai importantă este, în opinia mea, munca. S-a demonstrat de nenumărate ori că elevii muncitori îi întrec pe cei talentați, sunt mult mai consecvenți, mai constanți, se dăruiesc mai mult, recuperează în timp și ani talentul… Copiii talentați, din păcate, se pierd, mai ales atunci când ajung sus…

Laura Boldor a avut parte de asemenea copii care s-au pierdut pe drum, ca și în cazul ei – răbdarea este cea mai importantă și e cel mai greu de înțeles – sunt foarte puțini cei care au răbdare să-și atingă obiectivele. „Există perioada aceea în adolescență în care nu se mai regăsesc, nu mai sunt siguri pe ei, vor altceva, și atunci se pierd, pe la 13, 14, 15 ani… Este dificil să-i convingi atunci să continue lupta… Dar eu încerc să fac o selecție, nu încerc să pregătesc sportive pentru lotul național, nu am nici condiții de lotul național, încerc să-i atrag în schimb prin înțelegere, printr-o comunicare foarte bună, încerc să le fiu prietenă mai presus de performanță, încerc să fiu om și să nu depășesc acele limite dincolo de care nu se mai poate comunica… Este dificil, ca și pentru părinți, de altfel. Nu funcționează aceeași metodă pentru fiecare copil… Pentru mine este foarte important să de dezvolte armonios, să le placă ceea ce fac, și încerc să le atrag tot timpul, anul acesta – de pildă – am fost în tot felul de tabere în țară și în străinătate, am participat la diverse competiții… Încerc să le propun proiecte noi, ca să nu se plictisească și să le conving astfel să meargă mai departe…

Ce legătură există între balet și gimnastică…?

Laura Boldor l-a întâlnit pe balerinul Ovidiu Danci în sala de gimnastică a Liceului Sportiv, cu care balerinul a colaborat o vreme. „Destinul a vrut să ne întâlnim la o competiție de dans, unde am povestit și ne-am dat seama că vom putea face ceva la modul cât se poate de serios. După ce și-a deschis școala de balet ne-am întâlnit din nou întâmplător și atunci am pus la punct celelalte detalii și am decis că merită să încercăm o colaborare de lungă durată. Ne potrivim din punct de vedere profesional, avem caractere diferite, dar ne înțelegem foarte bine în sală…”, a povestit Laura Boldor.

Este foarte importantă gimnastica în balet și baletul în gimnastică, consideră Laura Boldor, conștientă că cele mai bune balerine din lume provin din gimnastica artistică sau ritmică: „O anumită doză de gimnastică le ajută enorm pe balerine, pentru că și baletul clasic a evoluat mult, le ajută în sărituri, în mobilitate, genunchii sunt mult mai întinși, brațele sunt mai expresive… Dar nu trebuie exagerat. Poate să și strice gimnastica prea multă. Baletul în gimnastică nu are ce să strice, dar invers – da. Eu formez mobilitatea fetelor la balet. Vrem să le oferim mai multe opțiuni fetelor, nu doar dansul clasic care este tehnica și baza cea mai importantă, dar sunt unele fete care poate vor să facă dans contemporan, poate vor să participe la competițiile de dans liric – sunt mai multe opțiuni acum, au apărut multe categorii de dans, pentru a avea mai mulți copii acces în competiții, nu doar unul, doi sau trei care sunt născuți pentru performanță… Există acum un mixaj între balet și gimnastică, de câțiva ani încoace, o nouă combinație: cea mai bună balerină rusoaică vine din gimnastica ritmică, are o deplasare diferită, ridică picioarele, sare altfel…

Laura Boldor este profesor la Liceul Sportiv din 2005 și încă nu s-a plictisit de Bistrița și nici nu are impresia că și-ar irosi aici talentul. „Avem mereu competiții, în diferite orașe, ieșim foarte mult – iar dacă vrei să muncești, găsești mereu o soluție… În viața mea există acum și Școala de balet Ovidiu Danci… Sincer, nu mi-aș fi imaginat, atunci când am început colaborarea cu Ovidiu Danci, că se poate ajunge atât de departe cu un asemenea proiect. Am sentimentul că fetele vor pleca de aici foarte bine pregătite și că vor avea o șansă reală în lumea baletului… Gimnastele mele de la Liceul Sportiv au început să iubească baletul, colaborăm și au început să lucreze și ele, mai ales că de o perioadă lungă la liceu nu am avut coregraf, s-a simțit asta, s-a văzut lipsa de eleganță, ușurimea în deplasare, în ținută…”, mărturisește Laura.

Tânăra profesoară recunoaște că are foarte puțin timp liber, pe care îl petrece de fiecare dată alături de băiețelul ei în vârstă de 3 ani: „Îmi place să și pictez, să călătoresc, să citesc, îmi place să fac tot felul de lucrușoare de mână care îi distrag atenția – așa mă relaxez…”, povestește Laura Boldor.

Nu există regrete în viața ei: întotdeauna încearcă să învețe din lucrurile care nu-i ies așa cum își dorește, dar Laura se simte ca la începutul carierei și nu regretă ceea ce a făcut până acum: „În fiecare zi îmi vin idei, încerc să fac altceva, încerc să mă dezvolt și să fiu foarte bine pregătită, să reușesc să transmit copiilor ceea ce trebuie, să am relații bune cu toți copiii, să-i ajut pe cât pot de mult pe fiecare…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...