1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Ioana Maria Ardelean – spectaculoasă și cuceritoare în trei concerte susținute la Berlin, Londra și Paris

„Reacția publicului a fost copleșitoare și impresionantă…”, ne-a mărturisit Ioana Maria Ardelean, interpretă de folclor din Bistrița, absolventă de Comunicare şi Relaţii publice în cadrul SNSPA Bucureşti, deținătoarea unui masterat în comunicare interculturală în cadrul Departamentului Catedră UNESCO – Universitatea Bucureşti și directoarea unui festival la Alba Iulia… A revenit zilele trecute dintr-un turneu european organizat de ICR la Berlin, Londra și Paris, povestindu-ne și nouă cum a fost…

A fost ideea profesorului Aurel Mustățea (pe care ați avut ocazia să-l ascultați la Bistrița, într-un concert cu totul special) de a propune publicului folclor acompaniat de pian și lieduri românești de inspirație folclorică – în urmă cu mai bine de doi ani, prin aprilie 2016, când a avut loc prima serie de concerte de acest gen.

Proiectul a fost propus și Institutului Cultural Român, spre finalul anului trecut, care a îmbrățișat propunerea, materializând-o în trei concerte-eveniment care s-au desfășurat zilele trecute – la Paris, Londra și Berlin.

Folclorul românesc reprezintă o categorie artistică destul de rar prezentată publicului german în ultimii ani. Un concert de folclor autentic este de natură să umple această nișă, deschizând auditoriului fereastra către acest gen primordial, din care și astăzi se inspiră o multitudine de genuri artistice.”, au precizat cei de la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin – organizatori ai evenimentului, alături de Ambasada României în Germania. Intitulat „Rădăcini românești oglindite în folclor ”, concertul a propus publicului o evocare a cântecului popular din zona marilor regiuni folclorice ale României (Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia, Basarabia), aducând laolaltă cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Butaciu, dar și din repertoriul tinerei interprete Ioana Maria Ardelean, originară din Bistrița, care a povestit pentru Bistrițeanul.ro despre această experiență.

Cred cu tărie că demersul nostru este unul cu totul special tocmai pentru că, prin acesta, noi ne dorim nu doar să promovăm cântecul românesc tradițional sau cult, ci mai ales să vorbim despre noi românii, despre ceea ne definește, ce ne mișcă, ce ne face să vibrăm. Dacă vreți, despre cine suntem și încotro ne îndreptăm…”, a povestit Ioana Ardelean pentru Bistrițeanul.ro.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finstitutroumainparis%2Fvideos%2F1985730484810334%2F&show_text=0&width=560″ /]

În toate cele trei mari orașe în care am fost, reacția publicului a fost una copleșitoare și impresionantă… S-au bucurat de fiecare cântec și au descoperit cu surprindere și bucurie folclorul nostru. Iar în Londra, unde am cântat alături de tenorul Daniel Magdal și de pianista Diana Spînu, a fost o bucurie uriașă să descoperim că atât folclorul, cât și creațiile culte, liedurile de inspirație folclorică, au fost primite cu atât de multă receptivitate și căldură… Am fost cu atât mai fericiți cu cât ceea ce am propus noi a reușit să tulbure sufletul unui public din care au făcut parte mai mulți francezi, britanici și nemți, decât români…”, a mai spus Ioana Maria Ardelean.

După fiecare concert am stat de vorbă cu oamenii din public, ceea ce este extraordinar, pentru că poți primi «la cald» impresiile lor, îți împărtășesc trăirile, emoțiile și îți pun întrebări legate de România sau de folclorul nostru. Unele întrebări sunt atât de profunde, încât devine greu de găsit răspunsuri imediat… Însă cred că muzica traduce și spune mai mult decât orice am dori să exprimăm noi în cuvinte…

Ioana Maria Ardelean a mai explicat că toți artiștii implicați în acest demers de suflet au avut o contribuție extrem de importantă, oferind recitalurilor câte un strop din propria personalitate și viziune – de la interepretare până la selectarea melodiilor din repertoriu. „Am cunoscut oameni deosebiți, de la echipele ICR din aceste orașe, până la oameni din public, unii dintre ei de origine română, stabiliți în aceste țări de multă vreme, astfel că multora vorba le-a căpătat un ușor accent dulce și extrem de frumos. La Berlin, după concert, am stat mult de vorbă cu domnul Eduard Weissmann, violoncelist plecat din România de foarte multă vreme – atât de emoționat de concertul nostru și de cântecele alese, încât s-a pierdut printre amintiri despre România, cu ochii în lacrimi și vocea gâtuită de emoție… Ne-a mulțumit pentru bucuria acelei seri și ne-a transmis că l-am făcut extrem de fericit, fără să știe, cât de mult ne-a bucurat dumnealui pe noi, cu tot ceea ce ne-a împărtășit…

Tânăra interpretă a precizat că în cele trei concerte a cântat melodii din folclorul transilvănean, cu precădere: „Repertoriul nostru include cântece din Bistrița-Năsăud, din Mureș, Maramureș, dar și din Oltenia sau Bucovina. Mereu, la fiecare concert, fiecare cântec este prezentat cu detalii legate de zona folclorică din care provine, menționându-se cu respect și prețuire și artistul din repertoriul căruia face parte cântecul respectiv, în situația în care respectivul cântec nu este din repertoriul propriu…

A fost, putem spune, un micro-turneu de care ne-am bucurat din plin. La Londra a fost la fel de frumos, am revăzut prieteni dragi care au venit special să asculte recitalul nostru și pentru a ne revedea preț de câteva clipe. Am stat mult de vorbă cu oameni diferiți, din diverse părți ale lumii și ne-am bucurat că au simțit emoția și trăirile intense pe care le exprimă cântecele noastre…”, ne-a mai mărturisit Ioana Maria Ardelean care urmează să înregistreze un album cu o parte din cântecele interpretate în această formulă de acompaniament.

Tot între planurile de viitor este inclusă și munca la cel de-a doilea album de folclor, pe care artista și-o dorește „una rodnică, generoasă și revelatoare”, așa cum a fost întreg parcursul realizării primului ei album – Cânt să-mi stâmpăr inima.

Ioana Maria Ardelean ajunge și la Bistrița ori de câte ori îi permite programul extrem de încărcat: „Pentru că Bistrița este acasă și așa va rămâne mereu. Vin aici de dor pentru cei dragi și pentru locurile în care am copilărit, vin ca să mă încarc cu energie și cu tot ce este bun și pornește din suflet. Pentru orice om dezrădăcinat, care își caută rostul în această lume, nu există nimic mai bun decât să se întoarcă, ori de câte ori poate, acasă, izvorul nesecat de bunătate, de îngăduință și de iubire necondiționată…”

Ioana Maria Ardelean a studiat canto popular în cadrul Şcolii de Artă din Bucureşti, fiind licenţiată în comunicare şi relaţii publice în cadrul „Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti” și obținând o diplomă de Masterat în comunicare interculturală în cadrul Departamentului Catedră UNESCO – Universitatea Bucureşti.  Foarte prezentă în mediul cultural autohton, atât ca intrepret de folclor, cât și prin coordonarea și organizarea de evenimente dedicate promovării muzicii tradiționale românești, este totodată directorul Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, de la Alba Iulia, festival-concurs care a devenit un reper printre evenimentele de profil din țară.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...