-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ioan Sângeorzan, eroul-învățător care a înălțat un monument pentru toți eroii din sat…

Este Ziua Eroilor: prilejul perfect să celebrăm sau să descoperim personalitatea unui erou bistrițean care a predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director. A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: „…degetul mare atârna abia ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va  învăța pe copii să numere până  la zece, dacă el rămâne doar cu nouă degete…

Ioan Sângeorzan s-a născut în satul Coasta în 1898, și s-a pregătit pentru cariera de învățător la Blaj. A predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director, dar a predat și în alte sate din zonă. Școala de ofițeri a terminat-o în Oradea, fiind încadrat în Regimentul de Infanterie 63 austro-ungar (IR 63 „Freiherr von Piterich“) din Bistrița, cu gradul de locotenent.

A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: Isonzo – Podgora – Prižnica – Plave, unde a și fost rănit la mână.

„…degetul mare abia atârna ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va învăța pe copii să numere până la zece, dacă  el rămâne doar cu nouă  degete…”, a povestit nepotul eroului, Marius Bălan – binecunoscutul ecologist din Bistrița, pentru Holland.ro.

Locotenentul Ioan Sângeorzan a reușit, la începutul lui 1917 să dezerteze cu tot plutonul format din români prin pasul Palanca – Ghimeș și să treacă  de partea Armatei Române. Prietenul lui, Emil Rebreanu (fratele lui Liviu Rebreanu) făcând  parte din alt pluton, a încercat să-i urmeze  exemplul, dar fără succes: el va fi executat în Ghimeș, inspirându-i lui Liviu Rebreanu capodopera Pădurea Spânzuraților.

În perioada interbelică, Ioan Sângeorzan s-a întors la catedră și, prin forțe proprii și donații, a ridicat Monumentul Eroilor în 1936 din satul Coasta (Cristur-Șieu-Coasta). Este închinat celor 61 de eroi din localitate, căzuți în Primul  Război  Mondial: „60 de case erau în sat și 61 de eroi, trecuți pe monument… Fiecare casă a pierdut câte un tată, un frate, sau un copil”, a mai povestit Marius Bălan.

În 1941 Ioan Sângeorzan este rănit în umăr de schije, destul de grav, fiind demobilizat.

În perioada 1966-1968 și-a scris memoriile, în care a consemnat și întâlnirea de la începutul secolului, cu familia scriitorului Liviu Rebreanu și George Coșbuc, notând acolo și amintirile și peripețiile de pe front.

Ioan Sângeorzan a murit înconjurat de dragostea familiei, în 1977.

***

Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, clopotele bisericilor au răsunat azi și la Bistrița, în toate bisericile.

[arve url=”https://youtu.be/VDH9cqXl1Xg” /]

Din secolul al IV-lea Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Rusalii.

Despre cum S-a arătat Hristos ucenicilor şi femeilor mironosiţe după Înviere şi cum la 40 de zile de la acel moment a venit în mijlocul lor, pe când ei se aflau la Ierusalim, relatează Sfântul Evanghelist Luca.

Evanghelia arată cum s-au înfricoşat ucenicii când l-au văzut, crezând că este o nălucă: Hristos înviat i-a liniştit, arătându-le semnele cuielor şi cerând să mănânce, apoi: „I-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu”. (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Înălţare, Hristos împlinește misiunea primită de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

După Înălţarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia din Ierusalim până în Palestina şi în ţările şi centrele din Marea Mediterană: Antiohia, Corint, Efes.

La Bistrița, ceremonia militară organizată de Ziua Eroilor a avut loc în Poienile Zagrei, comuna Zagra, acolo unde a fost dezvelit și monumentul dedicat Colonelului Liviu RUSU, cavaler al Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, erou al plaiurilor bistrițene, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: