Pe Clara Romana Pop am întâlnit-o zilele trecute, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Ne-a cucerit cu povești despre Bienala de la Veneția 2021, despre Colegiul Liviu Rebreanu sau locuințele „temporare”.
Clara Romana Pop studiază arhitectura în Marea Britanie. Și-a încheiat cu bine prima etapă a studiului, la Nottingham Trent University. Acum își continuă studiile la University of Westminster.
Peste câteva zile se întoarce în UK, la facultate, dar până atunci și-a făcut timp să participe și la o întâlnire organizată de Interact Club / Bistrița Nosa.
A povestit cu tinerii din Bistrița despre Bienala de Arhitectură de la Veneția. Despre standurile care au fascinat-o acolo. Despre principii ale arhitecturii și locuințele care tind să devină temporare – îmbrăcând mentalitatea oamenilor de azi pentru care nu mai există „acasă”.
Clara Romana Pop a povestit despre Sheffield, care se află în centrul unui proiect de-al său, dar și despre viața sa în Anglia.
„Întrebarea propusă drept temă la Bienala de Arhitectură de la Veneția în acest an – How will we live together / Cum vom trăi împreună a generat, în fapt, o mulțime de alte întrebări. Am putea să trăim împreună îmbunătățind spațiile publice prin micro-intervenții? Conștientizând nevoile tututor membrilor societății? Folosind arta ca un promotor al empatiei și compasiunii? Transformând deșeurile în ceva util…?
Conștientizând diferențele dintre noi și combătând discriminarea? Mutând satul la oraș? Conectându-ne identitățile virtuale și fizice între ele? Recunoscând că acțiunile noastre individuale au un impact global…? Reintroducând agricultura în orașe…?”, a mai remarcat Carla Romana Pop.
Tinerii de la InterAct au vrut să știe dacă ar fi mai bine să urmeze facultăți în România sau în Occident:
O altă întrebare venită din public s-a referit la procesul de reabilitare prin care trece acum Colegiul „Liviu Rebreanu”. Este colegiul pe care l-a absolvit și Clara Romana Pop: