8.8 C
Bistrița
miercuri, octombrie 30, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Camelia Găurean, probabil cea mai îndrăgită frizeriță din oraș

La Cârlionț nu veți găsi lucruri extravagante, ci doar bun simț și o calitate a serviciilor indiscutabilă. Este un concept unic pe piața locală și, probabil, singurul din oraș în care au loc și copiii cu nevoi speciale. Și asta grație Cameliei Găurean, probabil cel mai îndrăgit frizer din Bistrița.

Camelia Găurean a intrat „în afaceri” la 50 de ani, când alte femei își închipuie că viața lor s-a cam terminat. A avut curaj să deschidă Salonul Cârlionț care a împlinit de curând 10 ani. Este marcă înregistrată la OSIM, iar până nu demult, funcționa pe strada George Coșbuc, lângă Primărie.

De curând, însă, Camelia Găurean a amenajat un spațiu cochet pe Bulevardul Independenței, la numărul 62. 

Dacă ești serios și îți dorești să muncești, sigur te descoperi și vezi ce-ți place. Dacă ai ocazia să și alegi, te poți considera un om fericit. Eu vin să lucrez cu plăcere. Eu chiar lucrez cu plăcere și nu obosesc… Când faci ceva din pasiune, nici nu-ți mai vine să spui că muncești. Pierzi noțiunea timpului…

În cazul copiilor cu nevoi speciale, este nevoie de și mai multă răbdare. Și multă poveste, și un anume ton al vocii. Dar când îi aud pe unii copii cum îmi trântesc câte o declarație de dragoste – pur și simplu întineresc…!”, ne-a povestit amuzată Camelia Găurean. 

Cum a început totul? Cu mici șantaje din partea copiilor… 

„Pasiunea mea în frizerie a debutat atunci când am primit niște instrumente de tuns de la mătușa mea. Aveam vreo 23, 24 de ani. Mătușa mea era frizer, a plecat în străinătate și i-a dat bunicului instrumentele să le păstreze.

I-a mai spus că doar mie are voie să mi le dea, pentru că doar eu știu să am grijă de ele… Cam de atunci am început să tund, fără să știu exact ce fac. Pe undeva, din instinct…

Ulterior am făcut școală în acest sens, pentru că mi-am dat seama că vreau să mă perfecționez. Primul meu client a fost chiar băiatul meu cel mare. M-a „șantajat” și mi-a spus că mă lasă să-l tund, dacă îi dau lui banii pe care i-ar fi dat frizerului. Apoi a urmat băiatul meu cel mic și apoi am început să-l tund pe soțul meu…”, ne-a mărturisit Camelia Găurean.

Camelia Găurean a făcut cursuri de specialitate, devenind sub-inginer. Apoi a dat examenele de diferență și a ajuns inginer. A lucrat o vreme la Iproeb, la ELCar, muncind în proiectare și la Calitate. „Așa s-au așezat lucrurile. Abia mai târziu mi-am descoperit pasiunea și am lăsat baltă ingineria, și m-am făcut frizer.

Primele cursuri de frizerie le-am făcut la Danny Studio, la doamna Emilia Baciu. Pe parcurs, prin exercițiu, m-am tot perfecționat. De cinci ani predau și la Liceul Tehnologic de Servicii. Acolo am făcut și o școală postliceală în domeniul esteticii, mi-am luat apoi definitivatul în învățământ și mi-am luat și examenul de titularizare.

Dimineața predau orele la liceu, iar după-amiază, lucrez la Salonul Cârlionț pe care l-am deschis acum 10 ani”, a mai povestit Camelia Găurean.

Clienții fideli, unii chiar din cartierele îndepărtate ale orașului, au urmat-o și în noul spațiu

Sunt clienți care se tund la Camelia Găurean de 10 ani. Cei mai mici au trei luni, cei mai în vârstă sunt trecuți de 80 de ani.

Trebuie să fii atent la tipul de păr, cantitatea și culoarea părului. Trebuie să ții cont de vârsta și fizionomia feței. Sunt multe detalii importante pentru a obține armonie între coafură și Coafuri de zi, de seară, pentru evenimente deosebite. Dacă ai o întâlnire de afaceri nu prea este în regulă să te prezinți cu o tunsoare extravagantă sau cu trei culori în păr.

Trebuie să existe întotdeauna o chimie între client și frizer, între coafeză și clienta ei. Nu se întâmplă mereu. Iar atunci când nu înțelegi, trebuie să pui întrebări suplimentare, până când înțelegi ce își dorește clientul. Pentru că sunt mulți care nici nu știu exact ce vor. Dar vor totuși o schimbare. 

Cel mai greu este cu adolescenții și adolescentele. Pentru că ei au o imagine văzută într-o revistă, un film… și pe aia o vor. E mai greu să le explici că nu li se potrivește cu vârsta sau forma feței. Și părinții trebuie lămuriți. Vin cu fetițe de 6, 7 ani și îți arată coafura unei doamne de 30. Cu delicatețe și tact, trebuie să le explici…

Sunt și mulți care își dau seama și îmi spun că vor să fie ei înșiși – unici. Sunt care îmi spun: Nu știu cum îmi stă mai bine, faceți cum credeți că e mai bine… Eu îmi dau cu părerea, comunicăm, și din aproape în aproape, ajungem acolo unde trebuie. Comunicarea face totul…”, ne-a explicat Camelia Găurean.

Sfaturi pentru adolescentele rebele

Cel mai important sfat: să nu-și decoloreze părul, să nu-l vopsească înainte de vreme. Decolorările nu pot fi ținute sub control întotdeauna. Își fac proceduri singure, acasă, și nu la vârsta la care au voie să facă aceste proceduri. Specialistul trebuie să facă asta.

Efectele pot fi grave: le cade părul într-un scurt timp, pentru își afectează bulbul firului de păr… Sunt oxidanți înalți, iar pentru a obține un rezultat de moment, o anumită culoare, să zicem. Se folosesc oxidanți înalți, fără să cunoască efectul distructiv…”, avertizează Camelia Găurean.

Este nevoie și de puțin talent. Și trebuie să-ți și placă. Dacă în viața asta descoperi și faci ceea ce îți place, nu mai depui atât de mult efort… Pe urmă, totul se bazează pe muncă. Poți să fii talent și artist. Dacă nu muncești, este degeaba. Uneori stau în frizerie și până spre zece seara. E puțin dificil, pentru că trebuie să stai mult în picioare. E solicitant…”, subliniază Camelia Găurean.

Cei cu părul lung e bine să-și taie vârfurile, o dată la trei luni, pentru că li se despică, se deteriorează. Nu este tocmai adevărat că îți faci părul mai des dacă îl tunzi frecvent. „Cu câți foliculi piloși te naști, cu atâția mori. Chestiunea se pune cum întreținem părul pe care îl avem”, consideră Camelia Găurean. 

Despre experiența ca profesoară de Estetică, la Liceul Tehnologic de Servicii

Îi place atât de mult activitatea pedagogică, încât le permite elevilor să facă practică în salonul ei. Atât cât îi permite timpul, Camelia Găurean îi ajută pe elevi și la matematică sau fizică. „Îi ajută să gândească. Le dau mereu exemple cum i-au ajutat materiile astea pe unii și pe alții. Dacă nu știți matematică – nu puteți merge mai departe, asta le spun mereu…

Recomand tuturor această școală. Este o școală care îți oferă siguranță. Nu sunt copii violenți aici, pentru că lucrând în estetică, își cizelează permanent atitudinea… Învață de la început ce atitudine să adopte față de clienți, față de colegi… Le spun mereu: Școala nu ne educă doar în probleme tehnice. Școala asta ne învață cum să ne comportăm cu toți cei cu care interacționăm…

Profesorii sunt foarte bine pregătiți. Am avut un client doctor care și-a trimis copilul la Liceul Tehnologic de Servicii. Îmi spunea că e foarte bucuros pentru această alegere, tocmai pentru că își știa copilul în siguranță aici. Deci chiar recomand tuturor această școală”, afirmă Camelia Găurean.

Liceul Tehnologic de Servicii este și o școală de viitor – subliniază Camelia Găurean. Orice elev care termină această școală de specialitate poate să fie pe banii lui.

Își poate câștiga singur banii. Cel mai repede, lucrând pe frizerie. Este nevoie de o anumită viziune, și aici. La coafor e puțin mai complicat. Aici, pe lângă viziune și îndemânare, sunt necesare și investiții suplimentare. Trebuie să ai mereu pe stoc produse, creme, vopsele și echipamente. Un salon de coafor presupune cunoștințe și experiență în realizarea unor coafuri complexe. Dar la început trebuie să cunoști tunsorile clasice…”, subliniază Camelia Găurean.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Felicitări, nasica!
    Sunteți un exemplu, o sursa de inspiratie si o dovada ca oamenii se pot reinventa la orice vârsta si excelează in orice domeniu prin bun simt, responsabilitate si bucurie ❤️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Aquabis, TeraSteel, Fan Courier și Sanovil! NOI locuri de muncă, în Bistrița

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AQUABIS unde este nevoie de un  electrician. iar Arena by Casa EMA caută antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. TeraSteel angajează operatori producție. Posturi disponibile și la GB Instaplan Bistrița:

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...