1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ana-Maria Dragonici, profesoara care știe să facă MUZICĂ!

Muzica este, prin ea însăși, glasul Demiurgului. Nu există muzică „bună” și/sau muzică „rea”! Ori e Muzică, ori e doar zgomot, gălăgie, strigăt, urlet… Cei ce fac cu adevărat m u z i c ă nu zbiară! Elimină cu bună știință acutele, notele stridente, din viața lor… Îi deranjează, deranjându-ne.

Este ceea ce remarci, ca aspect aparte, de cum intri în Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Pe culoare elevii nu urlă unii la alții, nu-și aruncă invective, în gura mare, ca-n atâtea alte școli, profesorii cu atât mai puțin. Toată lumea vrea, învață și, în final, știe să facă MUZICĂ!

Dați-mi voie să subliniez, cu bucurie, că de ceva vreme încoace, învățământul liceal de artă din Bistrița și-a ridicat foarte mult ștacheta valorică. Liceul de artă „Corneliu Baba” s-a făcut recent remarcat prin rezultate, dar și maniera exemplară în care a organizat Olimpiada Națională de Arte Vizuale – 2018, iar la muzică, din ce în ce mai mulți studenți ai Academiilor de profil din Cluj-Napoca, Timișoara și chiar București, proveniți de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” au fost cotați ca excepționali, atât în concursurile naționale cât și cele internaționale.

În acest cadru, context, zic, favorabil, am revăzut-o / urmărit-o / ascultat-o și, evident, apreciat-o pe tânăra și foarte talentata profesoară de muzică Ana-Maria Dragonici. 

Face Muzică! Vorbește despre Muzică! Repetă asiduu Muzică, cu corurile coordonate de ea, cu elevii absolvenți învață să cânte „Gaudeamusul”, pentru festivitatea de final de studii… Timp de aproape două săptămâni, am însoțit-o la oră, la repetițiile de la școală, dar și la cele de pe scena de spectacole, de la marele concert al renumitului violonist Alexandru Tomescu. Am fost în parc, într-un moment de respiro, alături de cei mai mici elevi, cei ce fac parte din corul „Armonia”. Am avut și eu emoții, alături de ea și de copii la spectacolul propriu-zis, axat pe „Balada” lui Ciprian Porumbescu, evoluție care a reunit elevii din cele două coruri ale sale: „Excelsior” și  „Armonia” și i-am aplaudat cu mare bucurie la final… La sugestia mai multor prieteni, buni cunoscători ai fenomenului cultural-artistic din județ, am vrut, convins și eu de performanțele sale, de excepție, să o includ în galeria celor mai buni Oameni din Bistrița-Năsăud și să v-o prezint ca atare… Am trecut-o în primii zece, la categoria ei de performanță și vârstă. Nu cred că am greșit. Motivarea mea se bazează de data aceasta pe mai multe videoclipuri și înregistrări audio, plus un număr impresionant de fotografii.

Ana-Maria Dragonici a absolvit în 2005 Pedagogia muzicală la Universitatea de Vest din Timișoara cu diplomă de licență, studiind și Ansamblu coral, domeniu ce va fi desăvârșit și printr-o pregătire suplimentară, postuniversitară de leadership, fiind responsabilul a două coruri de peste 70 de elevi – „Armonia” (clasele a VI-a și a VII-a), respectiv „Excelsior” (cursul liceal – corul reprezentativ al liceului „Tudor Jarda”). Pe această linie obține, de-a lungul anilor, mai multe premii prestigioase la concursurile corale naționale și chiar o Medalie de Argint la Concursul coral internațional de la Praga. Dintre evenimentele locale importante, alături de cel de săptămâna trecută, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu, corul a mai participat la concertul vocal-simfonic „Misa Încoronării” de Wolfgang Amadeus Mozart, în colaborare cu Centrul Cultural Municipal, cu Societatea de Concerte bistrițeană și cu Filarmonica Transilvană din Cluj-Napoca, sub bagheta reputatului dirijor Petronius Negrescu, în anul 2014.

Despre profesoara Ana-Maria Dragonici, doamna prof. dr. Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda” ne-a spus următoarele: „În primul rând vreau să vă spun că toată lumea a așteptat-o cu nerăbdare să se întoarcă din concediul maternal. Mai întâi copiii pentru că pasiunea lor de a cânta în cor e mai mare decât a noastră, deși vreau să vă spun că e în discuție și constituirea unui cor, al profesorilor. Ce aș putea să spun despre Ana-Maria? Ea rezumă idealul meu despre acest liceu și anume acela de a munci toți „în echipă”. Or, ea face de fapt o echipă cu elevii ei. Îi iubește foarte mult, o iubesc. Alege piese foarte interesante, spre modernism, cum îmi plac și mie și în general publicului, cu mare priză mai ales la cei tineri, și cred că reprezintă viitorul acestui liceu. Referitor la performanța de excepție cu interpretarea corului nostru „Excelsior” a „Baladei”, în acompanierea violonistului Alexandru Tomescu, vă spun că am fost foarte mândră și am încercat să transmit asta tuturor colegilor noștri.

E ceva deosebit ce te mobilizează și te face să mergi mai departe. Să știți că și eu încerc tot timpul să mă ridic la nivelul lor, dacă le cer să aducă premii și eu, la disciplinele mele am reușit să aduc premii cu elevele de la pedagogic de la olimpiada națională. Cumva și eu contribui. Nu doar cer, ci și ofer și de aceea m-am simțit foarte mândră. Anei-Maria îi transmit „putere de muncă” și să continue ceea ce a început. Îi acord toată încrederea și merg pe mâna ei. E clar că e foarte bună ca dascăl și muzician și nu are cum să ne dezamăgească. Nu o lasă sufletul și nici dragostea copiilor!”

Cine este Ana-Maria Dragonici?

E un om obișnuit de pe stradă. Modestă, la locul ei. Nu face „valuri”. Deși ar putea, în concepția unora, să afișeze o anume mândrie, nu o face, nu-i stă în caracter. Părinții, familia, și cea actuală – are o minunăție de fetiță de aproape trei anișori, un soț iubitor, din cu totul alt domeniu de activitate decât învățământul – toată lumea o înțelege și o ajută, determinând-o să lucreze cât mai bine cu copiii de la cele două coruri. Elevii o consideră exigentă, insistentă dar și, pe față, iubitoare! Am ales 4 fotografii, 4 portrete ale profesoarei Ana-Maria Dragonici. Sunt curios cum citiți, interpretați dumneavoastră mimica ei… Priviți:

Nu vă voi da eu răspunsul, ci elevii din clasele a VI-a și a VII-a în cadrul interviului de grup, intitulat – „Adevărurile copiilor”, filmat în 23 mai 2018. Dar până atunci vă invit să vedeți, sau revedeți filmele:

Repetiția generală la „Balada” lui Ciprian Porumbescu, 18 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/ZBpNk9xV1MA” /]

Repetitia generală – „Dorul prinde a mă întreba”, 18 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/avy7mMCkduM” /]

Repetiții la imnul  „GAUDEAMUS” cu elevii   cl XII A+ B  – 21 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/vgsWlI8Ifls” /]

Din spectacolul cu marele violonist Alexandru Tomescu rețin fragmentele:

„Balada” lui Ciprian Porumbescu în „haină” corală :

[arve url=” https://youtu.be/ENiwV4vYrew” /]

și prelucrarea folclorică –  „Coborâi din deal în vale”:

[arve url=”https://youtu.be/3GjNzAFT19g” /]

Din spectacolul dat la deschiderea Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale de la Bistrița, din 3 aprilie 2018, merită să vizionați și interpretarea originală, extrem de atractivă a lui Marcos Leite – „Tres cantos nativos” :

[arve url=”https://youtu.be/Fx2N83YMHLs ” /]

******

Pe final, iată cele două părți ale Interviului neconvențional cu ANA-MARIA DRAGONICI:

Din suflet  – partea I – 23 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/T41xQEqMYbw” /]

Din suflet  – partea a II-a  – 23 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/MEBDheHo7Qs” /]

precum și  – Interviul de grup – „Adevărurile copiilor” – 23 mai 2018:

[arve url=”https://youtu.be/6foGBDil-wU” /]

Filmările s-au încheiat cu o glumă. Să nu uităm că am fost în parc cu copiii și că tentația jocului, chiar și în muzică, e foarte mare. Mi-a venit ideea să-i poftesc în holul de la Metropolis, unde chiar vor cânta în fața oficialităților în ziua de 30 mai 2018 și să-i las să se joace… Astfel „Dorul de dor” a devenit, „dor de viață”! Copiii se amuză cu profesoara lor Ana-Maria Dragonici:

[arve url=” https://youtu.be/qGW4UdjaiBM” /]

Închei gândindu-mă că Ana-Maria Dragonici este un Dascăl tânăr, d e o e b i t, cu mult har de la bunul Dumnezeu… Un profesor la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, dirijor înnăscut, căruia i-am făcut acest portret cu mare bucurie. Cred că este reprezentativă pentru profesia aleasă și pentru toți tinerii dascăli din județul nostru. Dacă am reușit sau nu, să o pun suficient în valoare, numai dumneavoastră, dragii mei cititori veți decide. Priviți și pozele de mai jos înainte de a lua o decizie, eu oricum vă mulțumesc.

*******

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Niculaie Damian, medic veterinar, pensionar și pasionat de dansul pe role…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Într-o profesie dominată de femei, Marius Chereja, învățător la CNLR, face minuni…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...