-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Alice Marcus, fără să vrea – martorul unor cumplite tragedii…

„Familia soțului meu – mama lui, nepotul lui de 7 ani, sora cea mare gravidă și încă trei surori… Au fost duși toți de aici din Bistrița, direct în camera de gazare…!  Wilhelm Marcus îl chema pe soțul meu. A fost singurul care a scăpat din toată familia… Cred că a fost cumplit pentru el…”, ne-a șoptit Alice Marcus,  privind lung monumentul evreilor deportați din fața Sinagogii…

 

În vârstă de 77 ani, cu părul complet alb și o privire tristă greu de descris în cuvinte – Alice Marcus a fost una dintre prezențele discrete care a marcat, retrasă, ziua de 9 octombrie, când autoritățile, profesorii și elevii au comemorat Ziua Holocaustului la Bistrița…

Bărbat fiind, soțul meu a fost dus într-un lagăr de muncă unde a stat 7 ani… Cred că a fost cumplit pentru el… Nu prea voia să povestească, nu voia să vorbească despre asta… În mai 1944, au fost luați cu toții pe sus. În 1948, toamna, s-a întors la Bistrița. Din lagărul de muncă forțată a reușit să evadeze, apoi a căzut prizonier la ruși, iar de-acolo n-au mai vrut să-i dea drumul… Casa lui părintească era pe o străduță dincolo de strada Vasile Alecsandri, pe strada Ecaterina Teodoroiu, parcă… Clădirea există încă, dar le-a fost luată când au venit comuniștii, cu naționalizarea…”, ne-a povestit Alice Marcus.

S-a căsătorit cu Wilhelm Marcus târziu, prin 1988, pe vremea lui Ceaușescu. „Atâta mi-a povestit la un moment dat… că a aflat vești despre familia sa, de la alți bistrițeni care au scăpat din cumplita oroare… A aflat că mama lui și cele 4 surori au fost duse direct în camera de gazare…”

Era mai în vârstă ca mine. Prin 1959 a plecat în Israel, cu prima lui soție. Acolo a divorțat. Și eu eram căsătorită atunci, am divorțat, am locuit vreo 30 de ani în Israel și eu, ne-am întâlnit acolo, la niște prieteni comuni… După ce a murit soțul meu, pentru că am un băiat din prima căsătorie, m-am întors la Bistrița, pentru că nu mai aveam acolo pe nimeni… Băiatul meu a venit de multe ori la noi în vizită, dar nu l-a atras Israelul atât de mult încât să vrea să rămână de tot… E trist ce s-a întâmplat în vremurile acelea… Foarte trist…”, a mai șoptit Alice Marcus înainte de a se pierde în mulțime…

*****

Alte mărturii cutremurătoare despre deportarea evreilor în mai – iunie 1944 din fostul judeţ Năsăud au ieșit la lumină acum doi ani, când la Sinagogă a fost invitată Natalia Ţigăuan – fiica unei supraviețuitoare a Holocaustului, Elena Pop din Luşca. Fiica Elenei, a evocat atunci teroarea şi spaimele deportării prin care a trecut mama sa, alături de milioane de alte victime ale Holocaustului…  REMEMBER: Mii de evrei din Bistriţa-Năsăud au sfârşit tragic în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau (VIDEO)

*******

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Laura Boldor, probabil cea mai iubită profesoară de gimnastică din oraș: „În fiecare zi merg cu plăcere la serviciu!”

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Adrian Sângeorzan, despre „un Dumnezeu pervers și lacom” și poeziile tonice despre moarte…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...