Am vrut să vedem cum arată Castelul Teleki din Posmuș atunci când nu este împânzit de autorități. Când nu este în lumina reflectoarelor și își închipuie că nu îl pândește nimeni… L-am întâlnit, cu această ocazie, și pe Traian Marius Nețean – unul dintre oamenii care se bucură de muncă și răsplată pe măsură…
Când am ajuns noi la Castelul Teleki, administratorul Nelu Someșan tocmai plecase. Așa că am schimbat două vorbe cu Traian Marius Nețan. A împlinit 51 de ani în martie, s-a născut și a copilărit în Posmuș. Și pare să fie unul dintre puținii oameni care se bucură cu adevărat de locul său de muncă…
„Vreo 23 de ani am lucrat la Drumurile Județene. Apoi am fost dus prin străinătate. În Germania am lucrat, ca să-mi fac niște bănuți, să-mi cumpăr utilaje, un tractoraș, o mașinuță… Și prin Italia am fost.
N-am rămas, că tot mai bine este aici, în țărișoara ta, cum se zice. Când am auzit că se restaurează castelul Teleki, m-am gândit că sigur oi găsi ceva de lucru aici. Și am găsit. Suntem mulțumiți și de bani, să știți…!”, ne-a mărturisit Traian Marius Nețean.
Traian Marius Nețean are o fată, studentă în Bistrița, în anul II, la Geografia Turismului, la UBB. Se descurcă bine și este mândru de ea. S-ar bucura dacă și fiica lui și-ar găsi ceva de muncă la castel. Poate ca ghid turistic, după ce va stăpâni bine engleza…
„Se vor întâmpla lucruri importante și serioase aici. Ăsta e doar începutul… Ce-i drept, mai avem de pus la punct multe detalii…
Avem de cosit iarba și gazonul. Sunt 14 hectare în jurul Castelului Teleki care trebuie îngrijite ca lumea. Avem o grămadă de lemne care trebuie aranjate în lemnărie, am pus zmeură și viță de vie”, ne-a explicat Traian Nețean.
Deocamdată e gratuită intrarea. Și vin turiști una-într-una să vadă castelul și stejarul, admite Traian Nețean.
„Am avut o grămadă de copii de la școlile din județ. Dar au venit, cu autocarele, când a fost Săptămâna Altfel, și elevi de la un liceu din Oradea, din Arad sau Timișoara.
Au venit și sașii în vizită, când s-a sfințit Biserica Evanghelică, zilele trecute. Au venit și sași din Posmuș, care erau plecați de mulți ani prin Germania sau Austria. Pe vremuri, populația de aici era compusă 70% numai din sași. S-au întors acuma cu prietenii lor nemți get-beget. S-au minunat când au văzut ce-i pe-aici.
Mulți dintre tinerii din Posmuș sunt plecați la muncă în Spania. Vin în vacanțe cu prietenii lor și cu tot felul de invitați să le arate castelul, să-și facă poze la stejar… Se minunează și tineretul spaniol o tură…”, povestește Traian Marius Nețean.
„Nu ne plictisim. Sâmbăta și duminica e mereu plin de oameni. Mai stăm și noi de vorbă cu vizitatorii.
De luni, în fiecare săptămână, începem treburile pe lângă castel. Avem de lucru într-una. Îndată trebuie cosit iar gazonul. Avem curățat un lac pe baltă. Sunt multe de lucru, permanent. Femeia de serviciu are de făcut curățenie non-stop.
Dar noi ne bucurăm că s-a restaurat totul frumos. Dacă vă uitați la pozele vechi cu Castelul Teleki, o să vedeți cum arăta până nu demult. Era de groază, praf se făcea dacă nu interveneau domnii cu reabilitarea…”, admite Traian Marius Nețean.
Felicitări meseriașilor nu are nici un an castelul de cand este renovat si tencuiala pica
de ce nu faceti, cum fac altii in strainatate, botezuri, nunti si divorturi. care nu ar vrea sa faca nunta la castel? In corturi in fata castelului, mincare adusa, etc.
Ce bucurie la divortzuri, sa faci la castel- amintiri frumoase sic