-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

OAMENI din BN: După aproape 10 ani pe vase de croazieră de lux, Alex Beldean a ales cantina Colegiului „Liviu Rebreanu”

Alexandru Beldean are 35 de ani, dintre care – aproape 10 i-a petrecut pregătind mâncare pe vase de croazieră. Acum gătește pentru aproape 200 de elevi și profesori care servesc masa la cantina Colegiului „Liviu Rebreanu”. A reușit să-i surprindă pe copii cu supe-creme, file de șalău sau clătite cu cremă de brânză și somon.  

Nu este o decizie tocmai ușoară să renunți la o carieră de peste 10 ani, bine plătită, pe vase de croazieră, pentru a lucra într-o cantină. Dar asta mi-am dorit. Am vrut să gătesc pentru copii.

Nu am mai vrut să lucrez pentru niciun patron din oraș. Pentru niciun restaurant. Profesional vorbind, am ajuns cât de sus s-a putut ajunge. 

Am și un băiețel de trei ani și jumătate. Și știu cât de important este să mănânce așa cum se cuvine. Sau cât de important e să aranjezi frumos mâncarea, ca să-l convingi pe copil să mănânce…”, ne-a povestit Alexandru Beldean.

Când a decis să se retragă acasă, Alexandru Beldean și-a deschis aici un restaurant. Dar a constatat că stresul și energia necesare într-un asemenea proiect sunt prea mari. În perioada pandemiei, a avut de plătit peste 25 de mii de euro doar chirie, fără să fi avut nicio activitate. „Pe mine o asemenea treabă m-a îngenuncheat. A funcționat bine restaurantul până la un punct. Dar după pandemie, totul s-a năruit. Să vii cu bani de acasă, nu are sens”, ne-a povestit Alex Beldean.

Alex Beldean a absolvit Liceul Tehnologic Agricol și a ajuns Tehnician proiectant. A făcut practică la TeraGlass, a și lucrat acolo o vreme.

Dar, pasionat fiind de bucătărie, a urmat un curs de bucătar la AJOFM. Și-a plătit alte câteva cursuri de specialitate, după care a muncit la o firmă din Elveția. Acolo a prins curaj în forțele proprii. A decis să vadă dacă ar trece testul pentru a fi acceptat ca bucătar pe un vas de croazieră.

Trebuia să știm toate detaliile pentru siguranța alimentelor. Cum se curăță bucătăria, la ce temperatură se gătește mâncarea, ce suport se folosește pentru tăierea peștelui, care sunt condițiile optime de păstrare a alimentelor. Înainte de a găti efectiv, a trebuit să învățăm regulile de bază… Abia apoi ajungi să și gătești”, ne-a povestit Alex Beldean.

Au urmat apoi peste 10 ani în care a muncit pe vase de croazieră de lux. Ca să fie aproape de casă, a preferat contractele în Europa: Amsterdam – România, cel mai adesea.

A ajuns să gătească pentru aproximativ 250 de persoane, turiști și personal al ambarcațiunii.

În primul an pe un vas de croazieră, am lucrat cam trei luni și jumătate, două săptămâni pauză, apoi încă trei luni și jumătate pe vapor. Apoi erai întrebat dacă vrei să faci și sezonul de iarnă pe vapor. Unii cu familii și copii reveneau acasă de Crăciun. Noi, cei mai tineri, neavând atunci familii, am rămas și în perioada sărbătorilor. Au fost niște bani în plus. Sezonul pe un asemenea vas de croazieră se încheia pe 5 ianuarie. Până în martie, vasul intra în reparații, se făcea curățenie, se vopsea pe ici pe colo…

Se calculează puțin altfel acolo sezoanele. Dacă lucrezi 7 luni într-un an, se consideră un an de muncă. Am avut și sezoane cu 4-500 de zile de muncă în continuu. Ne trezeam în fiecare dimineață la 5.30 – 6.00, dacă aveam de pregătit și micul dejun. Apoi era de pregătit masa de prânz, cina și gustările dintre ele. A fost un program infernal. Să stai închis așa la lumina neonului – câte 12, 14 ore… Uneori am muncit chiar și câte 18-19 ore. Mi-am dat seama că m-am cam săturat. Nu mai rezist psihic să muncesc atâtea ore”, a admis Alex Beldean. 

Cum a ajuns Alex Beldean la cantina Colegiului „Liviu Rebreanu”

Alex Beldean ne-a povestit că s-a întâmplat să meargă cu băiatul său la Grădina Zoologică din Mureș. Atunci s-a întrebat dacă nu cumva ar putea lucra într-o grădiniță, cu un program mai scurt. Soția lui i-a spus în februarie că la Colegiul „Liviu Rebreanu” ar fi un post disponibil de bucătar. S-a prezentat la concurs. Au mai fost trei candidate, pe care tânărul bucătar le-a depășit cu brio. Așa se face că din martie Alex Beldean gătește la cantina colegiului.

La început, când le ofeream copiilor supă, lăsau toate legumele pe margine, mâncau doar supa. Nu mi s-a părut ok. Am încercat să le propun câteva supe-creme. I-am convins că și dacă mănâncă jumătate, măcar așa prind acolo și vitaminele din legume… Am încercat să le pregătesc un meniu cât se poate de variat și atractiv, simplu și cu bun gust”, ne-a explicat Alex Beldean.

Cam 180-190 de copii servesc zilnic masa la cantina Colegiului „Liviu Rebreanu”, dar și unii dintre profesori. Pentru cadrele didactice, meniul se ridică la 19 lei. Cei care stau la Internatul CNLR plătesc 23 de lei, dar primesc și mic dejun, și cină. Iar copiii din sistemul Step by Step plătesc 17 lei.

File de șalău, musli, clătite cu cremă de brânză și somon, printre preparatele cu care Alex Beldean și-a surprins micii clienți

Într-un meniu intră supa de la felul I și felul II. La desert li se oferă papanași, chec, ciocolată de casă și alte dulciuri de bucătărie. „În afară de fructe, încercăm să pregătim totul aici.

Nu s-a întâmplat până acum să se plângă cineva că n-ar fi bun. Dar au fost unii copii care nu mai văzuseră așa ceva. Nu erau obișnuiți cu gustul și nu mai mâncaseră așa ceva… Le-am pregătit la micul dejun musli cu iaurt, miere, banane și mere rase pe deasupra. S-au arătat surprinși – ca în fața file-ului de șalău. Le-am gătit și pui curry cu orez. Fetele sunt foarte încântate de salata Cesar gătită la cină.

Sunt și băieți care fac sport sau merg la sală, pentru care trebuie să gătim ceva mai consistent. Sunt copii care nu mănâncă porc, din motive religioase, așa că lor le pregătim meniu special, separat. Ne modelăm în funcție de gustul fiecăruia… Se apropie postul și deja avem pe listă 30 de copii pentru care vom găti de post până la Crăciun”, ne-a povestit Alex Beldean.

Aș putea să le gătesc și file de somon. La micul dejun le-am oferit odată clătite cu cremă de brânză și somon”, ne-a mai povestit Alex Beldean.

Tânărul bucătar este încântat de programul de aici, dar și de condițiile din cantina Colegiului „Liviu Rebreanu”. Visează la un cuptor mai performant, care să îi permită să le ofere micilor clienți și mai multe surprize culinare.

Muncim aici în două schimburi. De la 6 dimineața la 14, și de la 13 la 21. Eu prind ambele ture ca să administrez totul în regulă…

Am transmis tuturor că dacă își doresc o anume mâncare, să mă anunțe fără jenă și le-o gătesc. Bucuria și satisfacția noastră este că în fiecare zi vine câte cineva să ne mulțumească pentru masa grozavă pe care au mâncat-o aici. Iar când îi vezi pe cei mici că vin și mai cer o porție… ți se umple sufletul de bucurie”, ne-a mai explicat Alex Beldean.  

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...