„Este un sentiment de ură față de această boală, care nu stă la ce vrei tu să faci” , este mărturisirea unui medic de la Secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, unde ajung cele mai grave cazuri de Covid-19. Ce a văzut o echipă Mediafax care a petrecut 24 de ore în ATI alături de medici:
O echipă Mediafax a petrecut o zi în Spitalul Județean de Urgență Bistrița, printre medicii din linia I, care tratează bolnavii de COVID-19. A aflat ce este în sufletul medicilor care uneori se văd neputincioși în fața virusului, dar și a celor care nu și-au văzut copiii de când a început nebunia cu pandemia.
„Ne rugăm ca tratamentele pe care le-au folosit alții să fie eficace și să putem obține ceea ce dorim, vindecarea pacienților. (…) Ni se rupe sufletul în noi. Este senzația că te bați singur și că indiferent ce ai face ești prea slab în fața sorții și în fața lui Dumnezeu și e un sentiment de ură vis-a-vis de boala respectivă, care nu stă la ce vrei tu să faci. E o stare de stres permanentă. Ești în fața unui reflector care nu te iartă dacă greșești. Și nu plătești tu, de multe ori plătește pacientul”, a precizat, pentru Mediafax , Anca Moldovan, medic ATI.
Toți pacienții cu COVID-19 sunt vizitați de medici de două ori pe zi și în ciuda faptului că vizita nu este una lungă, cadrele medicale sunt nevoite să se echipeze complet, pentru a nu risca o infectare.
Deși pare greu de crezut, orice caz vindecat e ca un trofeu pentru medicii care în această perioadă se luptă cu COVID-19. Singurele care îi mai alină într-o perioadă în care unii au ajuns să nu își mai vadă nici copiii.
„E un subiect sensibil. În primul rând cu părinții mei am rupt legătura, ca să zic așa. Vorbim la telefon sau la balcon ca în Romeo și Julieta. Tatăl meu suferă de o boală respiratorie și am încercat să îi menajăm. Am o fetiță de 6 ani care e plecată cu soțul meu la socrii, la țară”, a mărturisit medicul Laura Nat.
Foto: Spitalul Județean de Urgență Bistrița