O surpriză nebănuită a fost surprinsă și fotografiată zilele trecute, în lacul MHC din Bistrița…
După ce am admirat pescăruși pe pietonalul Liviu Rebreanu, aflăm că în lacul HCM din Bistrița pot fi admirate, cu puțin noroc, inclusiv țestoase de Florida…!
Și asta în ciuda faptului că lacul zace ignorat de ani de zile…
Simona Păcurar, bistrițeanca îndrăgostită de natură care ne-a cucerit deja cu fotografiile sale, a surprins o asemenea țestoasă, zilele trecute.
A reușit să imortalizeze o țestoasă de Florida. S-a întâmplat la lacul de agrement MHC din Bistrița.
Țestoasa de Florida sau țestoasa cu tâmple roșii (pe care specialiștii o numesc Trachemys scripta elegans) este una din țestoasele cele mai cunoscute.
Între altele și datorită comercializării intense ca animal de companie pentru copii.
Durata de viață a unei țestoase cu tâmple roşii este de aproximativ 30 de ani, dar poate supraviețui chiar şi 40 de ani în sălbăticie.
„În țările din Uniunea Europeana importul țestoasei cu tâmple roşii este interzisă, ea fiindcă este considerată o SPECIE INVAZIVĂ. Prezența ei în mediul natural reprezintă o amenințare ecologică pentru speciile indigene de plante şi animale”, explică Simona Păcurar.
Cu toate că România din 2007 este membră a UE, în prezent în țară comerțul cu Trachemys scripta elegans persistă…
Vlad Cioflec – herpetolog în cadrul Asociației Parcul Natural Văcărești – afirmă că țestoasa de Florida este omnivoră. Se hrănește cu pești, mormoloci și tritoni „după care curăță materia vegetală, nu iartă nimic”.
Tot el ne atrage atenția că „fiecare țestoasă de acvariu abandonată” crește riscul de a introduce „noi patogeni în ecosistemele naturale”.
Sursă & Foto @ Simona Păcurar