-1.7 C
Bistrița
joi, februarie 6, 2025

O nouă bursă de creație, instituită la Bistrița!

Tinerii artiști vor avea la dispoziție încă un sprijin și o ocazie de a-și manifesta talentul! O nouă bursă de creație artistică a fost instituită recent la Bistrița, pentru a omagia personalitatea pictorului Miron Duca:

Este vorba despre o bursă instituită în amintirea pictorului Miron Duca și oferită de prietenii, colecționarii și colegii artistului din Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, primul dintre laureații acestei distincții fiind Paul Târziu.

Personalitatea regretatului pictor Miron Duca a fost evocată vineri, la Bistrița, în cadrul unei emoționante întâlniri la Galeria Arcade 24: masa rotundă s-a intitulat „Miron Duca – Libertatea ca suveranitate” și a dezvăluit celor prezenți atât fotografii inedite ale lucrărilor sale, cât și secvențe cu artistul pictând în atelierul său sau participând la diferite evenimente culturale. A fost proiectat și eseul documentar Miron Duca – O prezență vie – un film regizat de Matei Mircea, prezentat și la vernisajul expoziției:

VIDEO: Chiar și după moarte, reușește să adune atâta lume…

Istoricul de artă Vasile Duda a făcut o incursiune în universul creației lui Miron Duca, numindu-l „pictor al verticalității” și grupând picturile artistului în serii și perioade de creație. Vasile Duda a amintit de lucrările anilor ’70 și ’80, de seria Semne, Fusuri, Zadii, „perioada roșie”, perioada „albastră”, seria Cascade, Ziduri, Gesturi, Ploaie de stele – ilustrând cu fotografii că artistul a avut preocupări și în zona graficii, dar și a sculpturii.

Portretistica lui se dovedește un pretext al introspecției sentimentale prin fizionomii care se alungec și își diluează consistența volumetrică… În anii 1980-85 ne confruntăm cu seria Semnelor, în care artistul se inspiră din arhaismul unor motive etnografice: fus, caier, zadie, năframă, fântâni – în compoziții cu o estetică a centrului, în care importanța subiectului se păstrează și se caută în semnificații din titlu, picturalitate și horror vacui…

În perioada 1998 – 2008 artistul a sondat semnele unor plasticități vizuale în preajma sa – în semne, ritmuri, ziduri: încercând să facă vizibil ritmul marii treceri, Miron Duca se dezvăluie ușor nostalgic și împăcat cu ritmul propriei temporalități… Subtilitatea nașterii unor culori noi, a unor combinații cromatice surprinzătoare, aduc plus valoare acestor lucrări liniștite. În această serie a căutărilor se plasează compania cromatică roșu sau violet deschis, definită în glumă de artist ca fiind „rozurile pentru care trebuie să caut efectul verdelui…”, a mai spus Vasile Duda.

De ce iubim lucrările lui Miron Duca?

Pentru că ele nu dezvăluie disonanțe și agresivități vulgarizate, ci simplitatea procesului de creație și sentimental unei permanente căutări, peste care intervine o liniștită încredere în sine… Pictura lui emană o împlinire interioară, pentru că a fost făcută cu sinceritate și transmite promisiunea unui univers plin de sentimente concrete care oferă sens plasticității sale abstracte…”, a conchis Vasile Duda.

O emoționantă evocare a oferit și poeta Andreea Gal-Târziu: „Ne-am întâlnit de nenumărate ori. Conversațiile noastre au însemnat un salut, un zâmbet, câteva fraze, dincolo de ele – toate cele pline de tâlc… Pentru noi asta înseamnă Miron: un pictor poet care a înțeles profunzimea lumii, lentoarea mișcărilor, fragmentarea ideilor… Miron Duca:  legătura picturii cu poezia. Forța expresivă a celor două a devenit amprenta vizibilă a lumii create de pictor pentru noi… Transparența tăcerii, linie frântă, mâna care construiește o pânză, trup invizibil, privire…”, a mărturisit Andreea Gal Târziu, creionând zâmbetul, privirea felul ireal în care se retrăgea și câteva secvențe în care l-a ascultat pe Miron Duca recitând din Bacovia. „Cineva recita Violetul lui Bacovia pentru violetul meu și al lui Paul… Plăcerea și sinceritatea rostirii…

Pictura trece prin trup

Criticul de artă Oliv Mircea a subliniat că Miron rămâne un model fără egal în Bistrița, fiind cel mai cultivat pictor care a trăit aici. „Există o lecție pe care Miron Duca ne-a oferit-o: el se scrie pe sine, se corectează și se autocorectează, indiferent la orice imagine despre sine… Vorbea despre sine cu foarte mare rezervă. Își căuta în permanență tihna și era era printre puținii care anunța binele. Nimic la el nu era arogant. Susținea că Pictura trece prin trup. Cu trupul se pictează, afirma Miron Duca…

„Privește și ai să înțelegi, ai răbdare și o să descoperi, fii sincer și o să-ți primești răsplata în lumea care și-a lăsat aici fărâme de suflet pentru noi toți”, afirma Miron Duca în 2010.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Spot GSM și Barista Caffee&Bistro te cinstesc cu o cafea!

În luna Februarie, la Spot GSM vrem să îți arătăm aprecierea noastră într-un mod aparte: îți oferim o cafea caldă din partea noastră! Împreună cu partenerii noștri de la Barista Caffee&Bistro, vrem să îți facem fiecare vizită în magazinele noastre, mai plăcută.

Peste 700 de rochii de mireasă vă așteaptă în weekend la Magia Nunților – Târgul de Nunți de la Giulia 1

Dacă ați programat nunta anul acesta și sunteți în căutarea celei mai frumoase rochii de mireasă,...

Depozitul de Flori AnnaFiori.ro angajează grădinar calificat. Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar

Depozitul AnnaFiori.ro caută grădinar calificat! Clinica de Psihologie și Psihoterapie de pe str. Împăratul Traian nr. 42 își mărește echipa! Se caută persoane calme, creative și dornice să lucreze alături de copiii cu diferite tulburări (autism, ADHD). Restaurantul Arena by Casa EMA angajează ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița: