În urma dezvăluirilor celor de la Recorder, care arată cum PNL și-a pus oamenii, mai mult sau mai puțin pregătiți, în funcții de conducere la Sistemele de Gospodărire a Apelor din țară, procurorii DNA s-au autosesizat și au luat la puricat sediul central. La Bistrița este încă liniște, deși și aici s-au schimbat șefii imediat după ce PNL a ajuns la putere.
Jurnaliștii de la Recorder au dezvăluit cum – odată ce PNL a preluat puterea, la Sistemele de Gospodărire a Apelor și la Administrațiile Bazinale din țară s-au instalat liberali.
Este o practică veche, de care se știe. Ce au scos în evidență jurnaliștii însă, a fost slaba sau lipsa totală de pregătire a personajelor care au ajuns în funcții de conducere.
Așa se face că la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședintele PNL Iași, care se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, care a fost chelneriță într-un bar din Iași.
Recorder a mai dezvăluit, pe surse, că în urma materialelor publicate s-a autosesizat DNA, iar primul ministru a trimis Corpul de Control pentru a vedea cum s-au făcut aceste numiri.
Și la Bistrița Sistemul de Gospodărire al Apelor este condus de liberali. Ștafeta a fost schimbată anul trecut în februarie-martie. Astfel, primul care și-a pierdut scaunul a fost liderul UDMR Decsei Attila, care și-a preluat vechea funcție cea de șef formație. A fost înlocuit cu fostul consilier local liberal Mihai Sărmășan, care lucrează în instituție din 2007.
O lună mai târziu și Ștefan Rus și-a pierdut funcția, fiind înlocuit de liberalul Teodor Hășmășan. Dacă directorul instituției a reușit să dea concurs pe post și nu mai are emoții, Sărmășan este doar interimar, starea de urgență și mai apoi alertă împiedicând organizarea unui concurs.
Dacă la Iași s-au organizat concursuri în plină pandemie, potrivit inginerului șef Mihai Sărmășan în ultimul an nu a fost angajat nimeni în SGA Bistrița, exceptând mutările de șefime. Asta în condițiile în care instituția funcționează cu 6 sau 7 posturi vacante, iar actualii angajați trebuie să lucreze în plus pentru a le acoperi volumul de muncă. Printre posturile vacante se numără inclusiv două de dispeceri.
Foto: Recorder.ro.