„Ajută-ne să salvăm împreună istoria acestui loc unic în Transilvania!”, ne roagă voluntarii Petrus Italus Trust. Alături de Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud, ei au demarat o campanie pentru salvarea bisericii fortificate din Vermeș. Ai si tu o șansă de a-ți imprima numele într-o poveste impresionantă..!
Istoria acestui loc începe încă din perioada neolitică. Pe locul bisericii din Vermeș se suprapun 4 straturi de istorie milenară. Povestea decoperită de arheologi începe departe, departe în timp, în Epoca Bronzului.
Indicii despre cultura oamenilor care au trăit aici de-a lungul secolelor încep să iasă la iveală.
Istoria continuă cu biserica medievală săsească pe care o cunoaștem azi. Cu frescele sale extraordinare, cu turnul clopotniță și zidul de apărare perimetral.
Biserica este, însă, într-o stare avansată de degradare.
Nu ne dorim ca istoria acestui loc să nu se termine odată cu generația noastră. Așa că trebuie să dăm o mână de ajutor.
„Pentru a proteja cele 4 straturi de istorie cu o valoare culturală și arhitecturală deosebită, avem nevoie de ajutorul tău!
Contribuie și tu cu o țiglă la repararea acoperișului bisericii fortificate! Avem nevoie de 16500 € pentru refacerea acoperișul corului, după ce în luna februarie l-am protejat cu o prelată.
Vom salva astfel de la prăbușire cea mai veche și fragilă parte a monumentului istoric”, au transmis voluntarii Petrus Italus Trust.
Biserica Evanghelică din Vermeș – astăzi Biserica ortodoxă „Sfinții Arhanghelo Mihail și Gavriil” – este una dintre cele mai reprezentative dintre bisericile fortificate ale județului. A fost ridicată de sașii din ținutul Nosnerland din Nordul Transilvaniei.
Forma actuală a fost construită în secolul al XV-lea, împreună cu turnul clopotniță și zidul de apărare perimetral. Aici au fost descoperite fresce, picturi realizate pe tencuiala zidurilor, în secolul al XIV-lea și al XV-lea, atât în interior cât și în exterior.
Biserica se află într-o stare gravă de degradare. Are nevoie de lucrări urgente pentru a o salva de la ruinare.
Voluntarii Petrus Italus Trust și cei de la Ambulanța pentru Monumente au pus în vânzare 3300 de țigle la prețul simbolic de 5 €/țiglă.
Sunt incluse aici achiziționarea celor 3300 de țiglele vechi, dar și costul lemnului și al restauratorilor. De asemenea, din aceste fonduri vor fi suportate cazarea și masa voluntarilor.
„Numele tău va rămâne veșnic legat de salvarea acestei biserici!
Pentru că va fi inscripționat pe una din țiglele noi pe care le vom produce la țiglăria tradițională de la Apoș. Ele urmează să fie așezate pe acoperișul bisericii din Vermeș.
Un arc peste timp: țiglăria de la Apoș a fost construită în 2015. Tot printr-un crowdfunding similar. Iar numele donatorilor de pe cărămizile cuptorului stau și astăzi mărturie unei frumoase povești, în care oamenii de bine s-au implicat în mod direct în restaurarea patrimoniului”, au mai transmis cei de la Petrus Italus Trust.