-0.4 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

Numărul donatorilor de sânge la centrul din Bistrița, mai mare cu 20% față de anul trecut. 30% sunt respinși din cauza problemelor medicale

Numărul donatorilor de sânge în județul Bistrița-Năsăud în primele două luni ale anului este cu 20% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La această creștere substanțială a contribuit serios majorarea la 280 de lei a tichetelor de masă primite de donatori. 30% dintre cei care vor să doneze sânge sunt respinși, pentru că au probleme medicale.

Potrivit directoarei Centrului de transfuzie sanguină Bistrița, Adina Beudean, citată de AGERPRES, numărul donatorilor de sânge înregistrați în județul Bistrița-Năsăud în primele două luni ale anului este cu 20% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În ianuarie anul acesta au donat sânge 610 persoane, 63 aflându-se la prima donare. În februarie, au donat 502 persoane sânge, 66 fiind donatori noi. În 2023, în ianuarie au donat sânge 494 de persoane, iar în februarie 434.

„Într-adevăr, după majorarea tichetelor, care a fost un lucru extraordinar pentru pacienţii aflaţi la nevoie, în primul rând, am avut un aflux de donatori cu mult mai mare decât în anii trecuţi. Putem să spunem că au atras mai mulţi donatori noi şi pe cei ocazionali – ocazionali înseamnă că au donat cel puţin o dată la doi ani şi cu ocazia asta au venit să îşi reînnoiască buletinul de donare. Ne bucurăm foarte mult pentru acest lucru, pentru că întotdeauna putem să ne bazăm pe sângele donatorilor ocazionali pe care îi fidelizăm”, a declarat Adina Beudean, citată de AGERPRES.

Multe persoane care au vrut să doneze sânge au fost respinse pentru că aveau probleme medicale sau nu îndeplineau criteriile necesare. În ianuarie și februarie 30% dintre cei care au vrut să doneze au fost respinși din aceste cauze.

Cei care vor să doneze trebuie să aibă vârsta între 18 și 50 de ani (între 50 și 62 de ani este necesară o adeverință de la medic, care să ateste faptul că nu se află în evidență cu boli cronice) să nu aibă probleme de sănătate, să nu ia medicamente preventiv, să nu aibă intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni. Femeile nu trebuie să fie la menstruație.

Donatorii trebuie să mănânce dimineața și chiar să bea o cafea și să fie hidratați. Perioada care trebuie să treacă între două donari este de 70 de zile.

Foto: Arhivă

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...