Numărul persoanelor aflate în atenția DSP BN, sosiți din țări în care coronavirusul face ravagii, e în creștere. Deși NU sunt cazuri confirmate, tot mai mulți sunt monitorizați la domiciliu.
Bistrițenii din Italia se întorc acasă. În acest context, ei sunt „întâmpinați” de o comisie care le evaluează starea de sănătate.
Dacă cei întorși acasă vin din zone aflate în carantină, intră automat în carantină 14 zile. În acest sens sunt pregătite deja locații de carantinare.
Cei care se întorc din alte zone sunt doar monitorizați la domiciliu, timp de 14 zile.
În acest moment NU există cazuri confirmate de coronavirus în județ.
„La momentul de față, 22 de persoane se află sub monitorizare la domiciliu. Este de reținut că DOAR cei care vin din zona de carantină a Italiei (Vo’Euganeo, Codogno, Castiglione D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova Dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) intră automat 14 zile în carantină, în spații special pregătite, conform protocolului care se impune”, transmit reprezentanții Prefecturii și a DSP BN.
IMPORTANT DE REȚINUT:
Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.
– Simptomele sunt febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea în gât.
– Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează ca ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.
– Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe să moară.
– Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanți comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați cu dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri, dar și cele mai des folosite.
– Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri, deoarece specialiștii nu zic că ar proteja, ba mai mult ar putea să încurce deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă… apoi o pui din nou pe față și uite așa te infectezi mai ușor.
– Atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.
– Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea pune masca și anunță medicul.
– Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.
– Cei mai mulți se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație și la care starea este afectată.