Noua lege a locuințelor colective impune amplasarea unei centrale de bloc pentru încălzire, și nu centrale de apartament. Dacă până acum, neplata apei la un apartament putea debranșa o scară întreagă, odată cu noile construcții va fi la fel și pentru încălzire. „Va fi o problemă!” spun îngrijorate autoritățile.
Mai mulți bistrițeni se confruntă ori s-au confruntat cu o problemă „pe scară”. Neplata către Asociația de locatari a unuia dintre vecini i-a lăsat pe toți de pe scară fără apă la robinet.
Motivul este că în numeroase zone branșamentele sunt făcute „pe scară”, nu pentru fiecare apartament în parte.
„Unele blocuri au un contor, pentru întreaga scară. Astfel, dacă unul dintre locatari nu plătește, nu se poate debranșa doar persoana respectivă. Apa se oprește pentru toți locatarii acelei scări. Se poate, chiar dacă este un singur contor, să se facă ulterior contracte individuale și să se pună contor pentru fiecare apartament, dar astea sunt costuri în plus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directorul Aquabis, Ioan Șandru.
Acum, odată cu noua lege privind locuințele comune, la fel se poate întâmpla și în cazul căldurii.
„Noua lege nu mai acordă aviz de construire a locuințelor comune decât cu centrală de bloc. Deci nu vor mai fi centrale de apartament, ci centrale de bloc. Abia am scăpat de ele, că iarăși sunt introduse. Deci și căldura va fi la comun. Va fi o problemă, pentru că la fel: dacă unul nu plătește, se oprește la toți. Cu apa te mai descurci puțin. Dar fără căldură când afară e cu minus… e mai greu! Deci va fi o problemă!”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanți din cadrul Primăriei Bistrița.
Despre faptul că autorizațiile de construire pentru locuințele comune vor fi date doar pentru construirea cu centrale de bloc a vorbit și primarul Ioan Turc. Motivarea era reducerea poluării.
Turc: Autorizațiile de construire se vor da condiționat de centralele de apartament/bloc