Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, odată cu începutul Postului Sfintelor Paști, Parohiile Ortodoxe „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” şi „Pogorârea Sfântului Duh”, organizează în fiecare zi de joi, de la orele 17.00, la biserica de la Coroana, câte o seară duhovnicească cu tâlc și înțelepciune spre folosul duhovnicesc.
Invitatul primei seri duhovnicești din 22 februarie va fi protosinghelul Chiril Zegrean, starețul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra – Parva, după care vor urma alți mari duhovnici și profesori de teologie, precizează secretar preot Emanuel Vidican.
„Doina Cornea dincolo de zid” de Cornel Jurju se intitulează cartea apărută la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2017, care va fi lansată azi la Bistrița, de la ora 18.00. Volumul cuprinde dialoguri cu Doina Cornea, dar și o trecere în revistă a evenimentelor din Românis, cu caracter istoric, din perioada 1950 până în prezent. Întâlnirea are loc joi, 22 februarie 2018, ora 18, la Atelierul de Cafea din Bistrița, situat pe str. Gh. Șincai colț cu str. Mihai Eminescu. Prezintă – scriitorul Virgil Rațiu alături de invitați ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni – martorii multor evenimente care au avut loc în Cluj-Napoca în epoca trecută.
Tot azi, 22 februarie, de la ora 17.00 – cel mai longeviv cenaclu literar al județului, Cenaclul „George Coșbuc”, cu o activitate de aproape 50 de ani, se întâlnește la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe strada Al. Odobescu. Vor citi poezie Mirela Duma Bîlc și Emilian Horea.
Mirela Duma Bîlc e născută într-un sat bistrițean, „crescând” în cenaclul George Coșbuc din Bistrița în urmă cu 35 de ani. După o pauză lungă, revine în viața literară cu volumul de versuri „În joc de Ploi”, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2017. E prezentă într-un număr de antologii de poezie și în volumele ”Cei mai buni 33 de scriitori români postrevoluționari” și ”Istoria Literaturii Române de la Începutul Secolului al XXI-lea, 1990-2016”, apărute la Editura Socrate, Craiova, sub semnătura președintelui USE, Mihai Marcu, deținând mai multe premii literare. Este editor responsabil Diaspora al revistei ”Ilustrațiunea Românească” și presedinta filialei USE, Italia. Are în pregătire un alt volum de versuri, ”Ecoul ultimei zăpezi”, la Editura Grinta, Cluj-Napoca.
Emilian Horea, originar din Ilva Mică, este elev în clasa a X-a al Colegiului Național Liviu Rebreanu, Bistrița, și unul dintre promițătorii membri ai Cercului literar „Micii Blandieni Bistrițeni” de la Palatul Copiilor. E laureat al Festivalului Național de Poezie George Coșbuc, Bistrița, octombrie 2017, cu acest prilej, primind și premiul revistei Poesis, Satu Mare. Este proaspăt deținător al Marelui Premiu la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”, Blaj, ianuarie 2018, premiu validat de criticul literar Irina Petraș, președinte USR, filiala Cluj. Va debuta în curând în revista Mișcarea literară.
Membrii Cenaclului și alți iubitori de literatură sunt invitați la un arc poetic peste generații la Cenaclul George Coșbuc.
Tot începând de azi și până în 12 martie, galeria Atelier Art C14 (pe strada Cerbului nr. 14) va găzdui expoziția de pictură și artă textilă (bijuterie) a artistei Smaranda Popescu. Vernisajul va avea loc joi, 22 februarie, la ora 18.00, cu acest prilej fiind invitat să participe – cu un micro-recital de chitară clasică – și Alexandru Grecu, elev al liceului de muzica „Tudor Jarda”, laureat al mai multor concursuri în țară și în străinătate.