Alocațiile de stat pentru copii ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie cu 10,4%. Ordonanța „trenuleț” a înghețat însă sumele, care rămân la valorile din noiembrie 2024.
Parlamentanrii au votat în unanimitate în octombrie 2019 ca alocațiile de stat pentru copii să crească anual cu rata inflației.
Alocațiile copiilor se măresc din ianuarie 2020! Parlamentul a votat în unanimitate!
Astfel, conform acestei legi, în 2025, copiii ar fi urmat să primească alocații mai mari cu 10,4%.
Mai exact, alocațiile ar fi urmat să crească astfel:
- de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități
- de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.
„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, declara în octombrie Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, conform MMANPIS.
În ultima ședință de Guvern din an, însă, a fost adoptată ordonanța „Trenuleț”. Aceasta a adus un impact negativ asupra multor sume: atât taxe, salarii / bonificații, cât și alocațiile de stat. Conform ordonanței, alocația pentru copii va rămâne aceeași și în anul 2025.
„Forma finală a ordonanței „trenuleț” îngheață sumele la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024.
Ce prevede ordonanța „trenuleț”:
„Art. X – În anul 2025 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024:
l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, scrie Euronews.
Astfel, alocațiile rămân la valorile de 292 pentru copiii peste 2 ani și 719 pentru cei sub doi ani sau cu dizabilități.
Mai multe detalii despre ordonanța „Trenuleț”, aici:
Guvernul a adoptat Ordonanța „Trenuleț”. Cum ne afectează pe toți: