Astăzi se împlinesc 84 de ani de la asasinarea economistului Virgil Madgearu, de același comando legionar care l-a asasinat pe istoricul Nicolae Iorga. În noaptea de 26, și apoi în ziua de 27 noiembrie 1940 – au fost asasinați 70 de demnitari ai statului român de către legionari.
Arhivele Bistrița-Năsăud ne reamintesc astăzi de tragicul eveniment petrecut acum 84 de ani. Economistul Virgil Madgearu, alături de alți 70 de demnitari români au fost asasinați de forțele legionare în 26 și 27 noiembrie 1940.
„Virgil Madgearu a fost un economist român, sociolog și politician de stânga, membru proeminent și principal teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNȚ). A avut o importantă activitate ca eseist și jurnalist și s-a aflat pentru o lungă perioadă de timp în conducerea editorială a influentei reviste Viața Românească.
A fost teoreticianul care a fundamentat doctrina politică a curentului țărănist. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
În ziua de 27 noiembrie 1940, Madgearu a fost ridicat de un comando legionar, pe la ora 14:00. Se afla la masă cu soția sa Ecaterina, când șase legionari au sosit la locuința lui. Aceștia au pretextat că îl duc la Prefectura Poliției Capitalei, pentru a-i lua o declarație. Văzând că Madgearu ezită, trei dintre asasini i-au dat cuvântul de onoare de legionari că în decurs de o oră avea să se întoarcă acasă.
A fost dus în pădurea Snagov și împușcat în jurul orei 15:30. Un pădurar care făcea paza a văzut în punctul numit „Coada Lungă” o mașină venind dinspre București. Din ea au coborât mai multe persoane, care au intrat la 100 de metri în adâncimea pădurii, au tras focuri de armă și apoi au plecat. În locul respectiv, pădurarul l-a găsit pe profesorul Madgearu cu fața în jos, încă horcăind și curgându-i sânge pe gură…
Tot acum 84 de ani, în seara zilei de 27 noiembrie 1940, un comado legionar îl asasina la marginea pădurii Strejnic din Prahova, pe istoricul Nicolae Iorga. Anumite detalii ale crimei – care prin brutalitatea cu care a fost comisă i-a șocat pe contemporani – stârnesc și astăzi controverse.
Istoric, om politic, publicist, dramaturg, profesor universitar și academician român, cunoscut comunității științifice internaționale ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei, Nicolae Iorga rămâne cel mai prolific autor român…”, precizează cei de la Arhivele Bistrița-Năsăud.
Mai multe detalii despre dramatica zi de 27 noiembrie – AICI.