-0.2 C
Bistrița
luni, ianuarie 6, 2025

Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori

Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.

Poienile Reteagului

Satul Poienile Reteagului e, de fapt, o prelungire a centrului de comună Petru Rareș, un drum județean care face legătura cu alte două comune: Ciceu Giurgești, respectiv Negrilești. Pe marginea drumului, se ridică case uriașe, cu garduri care, unele costă cât o garsonieră mai slab utilată într-un cartier de oraș. Dar, nu ăsta e subiectul reportajului nostru, ci romii care locuiesc în această stradă, pentru că, așa cum spune primarul comunei Petru Rareș, Vasile Cocoș, vorbim de o stradă, una foarte lungă și cu foarte mulți „diaporeni”, toți reîntorși din Spania, Italia, Franța, dar și Anglia, unii cu bani, alții cu „impresii” .

Țipenie de om. La 10 metri după prima curbă, încep palatele. Un biciclist trece repede pe lângă noi, dar nu ajunge la intersecția cu DNi17 că e oprit de un echipaj de poliție. Sunt mai multe, iar polițiștii, secondați de jadarmi își fac datoria. Fiecare dintre cei controlați trebuie să aibă asupra lui documentele cerute de ordonanțele militare. Se cuvine să spunem că oamenii legii știu foarte bine ce au de făcut: cu mănuși, dar controlează situația. Din oră în oră, o altă patrulă le cere sătenilor să rămână în case, ceea ce se și întâmplă. În aer se simte tensiunea: sirena și vocea care le cere sătenilor să rămână în case, întăresc senzația de atmosferă irespirabilă, a unei tăcute dar prezente și simțite presiuni.

„Stăm în case, dar sunt și oameni care au probleme”

Vorbim cu un localnic, Cîmpan: „Noi, ne vedem de treabă, stăm în casă și ieșim doar când avemn de făcut cumpărături, dar sunt și familii care nu au posibilități financiare sau pur și simplu nu are cine să le facă cumpărăturile”. Îl întrebăm dacă știe de acea adunare religioasă, omul ne dă de înțeles că știe, doar că nu este foarte dispus să vorbească despre acest subiect. Unul tabu, pentru că, aici, majoritatea romilor sunt neoprotestanți, penticostali, așa că e greu să îi faci să spună povestea așa cum o văd ei. Alții, din spatele porților și a gardurilor privesc deja cu teamă: teama de moarte!

Teama de moarte, pentru că, aici sunt deja patru decese, iar moartea pare să nu țină cont de etnie sau Biserică, ultimul deces fiind al unei bărbat de 51 de ani.

Primarul comunei Petru Rareș, Vasile Cocoș e unul din cei mai vechi primari din județul Bistrița-Năsăud. E la al șaselea mandat. Ne spune că a cumpărat alimente și din banii proprii, le-a dus personal, iar Primăria s-a ocupat și de înhumarea a doi dintre cei patru decedați: Nu de alta, dar nu are cine! Și acum, primarul Cocoș stă de vorbă cu o familie de romi: Măi oameni buni, stați în case, unde vă duceți?

„Zilnic vin aici, merg peste tot unde am probleme. Nu ne este ușor deloc, situația noastră aici este una complicată. Avem, deja, 25 de persoane confirmate și patru decese. Grele timpuri trăim”.

Așa e, domnule primar, și e abia începutul.

Părăsim satul Poienile Reteagului însoțiți și de un echipaj de poliție, dar și de imaginile romilor care ne-au filmat tot timpul cât le-am „invadat” localitatea. Nu știu de ce, mi-au venit în minte și versurile lui Topârceanu: Când se ia câte-o măsură, Lumea-njură, Pe agentul sanitar, Și-l întreabă fără noimă: – Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?…

Petru Rareș – Beclean – Lechința – Teaca – Pintic

În zonele unde romii sunt majoritari e liniște. Una asurzitoare, iar la Pintic, sat al comunei Teaca, echipajul de poliție este susținut de doi militari, cu tot cu pistoale mitralieră. Și aici, situația este sub control, iar oamenii își văd de treabă, controalele se fac la „sânge”. Aici, romii nu stau nici măcar la porți sau garduri, în timp ce, undeva, pe câmp, prin aerul care tremură de la prima căldură adevărată, de 9 aprilie, se ară și se seamănă. E vremea muncilor agricole, dar și a lui COVID-19, din păcate e vremea și lui COVID-19…

Apropos de teama celor de la Poienile Reteagului: Decesul cu numărul 234 e cel al unui bărbat de 56 de ani din Bistrița-Năsăud. La naiba, prea ușor se moare în vremea lui Covid…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, disponibile la Sanovil, Fan Courier, RCB Electro și GB Instaplan

Noi coluri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, unde este nevoie de un asistent / tehnician Radiologie. GB Instaplan Bistrița caută electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Se fac angajări la MasterFoam, Fan Courier și brutăria Delice Pan. 

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: