Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa numărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase continuă să scadă…
„Rămânem cu aceleași 110 unități cu Personalitate Juridică (PJ), cu aceeași distribuție ca și până acum: 101 prin Consiliile Locale, 5 prin Consiliul Județean, Palatul Copiilor și cele trei cluburi din județ… A scăzut numărul de structuri, avem cu 15 structuri mai puţin, în satele și comunele unde funcționau grădinițe cu program prelungit: Măluţ, Braniştea (secţia maghiară), dar și la Budeşti Fânaţe, Cheţiu, Şcoala Primară din Manic, Chiraleş, Sângeorzu Nou, Vermeş, Lunca Ilvei – Şcoala Primară 3 şi 4, Grădiniţa nr. 4 din Maieru, la Parva – două grădinițe cu program prelungit, Şcoala Primară din Stupini şi Tiha Bârgăului – o grădiniță cu program normal. Câteva s-au transformat din școală primară în grădinițe. Se redeschid grădinițele din Miceștii de Câmpie și Malin, pentru că au numărul de copii necesar și redeschid o structură de ciclu preșcolar…”, a precizat prof. Camelia Tabără.
Inspectorul şcolar general a recunoscut că este vorba despre aceeași tendință descendentă, în ceea ce privește numărul de copii: vor fi cu 8 grupe de preşcolari mai puţin faţă de 2019, cu 19 clase la ciclu primar, cu 19 clase la ciclul gimnazial şi cu 15 clase de liceu și cu 3 clase mai puține în învățământul postliceal.
O creștere semnificativă se va înregistra în învățământul profesional, așa cum a cerut Ministerul Educației: „Vom avea cu 11 clase mai mult în învățământul prefesional. Pentru clasa a IX-a ofertăm 101 clase: 32 la filiera teoretică, 9 la vocațională, 27 la tehnologică, 33 de clase de învățământ profesional, 3 clase pentru minorități, iar 4 clase pentru învățământul special”, a mai spus Camelia Tabără.
Noutatea anului trecut care se menține și în acest an este Salva, care oferă și clasă de ospătari în acest an, dar și o clasă de sudori – în parteneriat cu cei de la Comelf – la „Grigore Moisil”.
O altă noutate anunțată ieri, de Ministerul Educației, se referă la modificări în structura anului scolar 2019-2020: va dispărea vacanța intersemestrială din ianuarie, semestrul I urmând să cuprindă 15 săptămâni de cursuri. Semestrul II va începe luni, 13 ianuarie 2020 și va avea 21 de săptămâni.
O altă noutate a anului școlar este și faptul că nu doar elevii din clasele a VIII-a vor susține o simulare a examenului de Evaluare Națională, ci – în premieră – și elevii din clasele a VII-a. Simularea la Evaluarea Națională se va desfășura între 11 și 13 martie.
Se păstrează, însă, vacanța din octombrie (26 octombrie – 3 noiembrie 2019) pentru copiii din învățământul primar și preșcolar.
Vacanța de iarnă va începe pe 21 decembrie 2019 și se va încheia în 12 ianuarie 2020, vacanța de primăvară – în 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020, iar vacanța de vară – din 12 iunie 2020 până în 8 septembrie 2020.