Președintele României a făcut un anunț important pentru toți elevii. Noul an școlar va începe în 14 septembrie, iar elevii vor merge efectiv la școală. Se iau în calcul trei scenarii în funcție de numărul bolnavilor din fiecare localitate. Decizia de a închide școlile și mutarea cursurilor online aparține autorităților locale.
Pandemia de coronavirus a închis mai multe locații printre care și școlile, motiv pentru care anul școlar anterior s-a terminat în mediul online.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în urmă cu scurt timp că anul școlar 2020 – 2021 va începe în 14 septembrie. Majoritatea elevilor vor participa efectiv la cursuri.
„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a anunțat Klaus Iohannis.
Autoritățile centrale au elaborat trei scenarii posibile, în funcție de numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 1000 de locuitori.
Cele trei scenarii luate în calcul sunt: scenariul verde (toți elevii merg la școală), adică în localitatea respectivă este mai mult de o persoană, în medie, detectată cu COVID-19; scenariul galben (o parte dintre elevi vor merge la școală, iar o parte vor avea parte de cursuri online), când sunt, în medie 1-3 persoane depistate cu COVID-19, în fiecare zi; scenariul roșu (școala se închide, iar cursurile se vor ține online) – mai mult de 3 persoane/zi cu COVID-19, în medie.
Deciziile de funcționare și de aplicare a unuia dintre cele trei scenarii se vor lua la nivel local, adică fiecare localitate decide care scenariu va fi aplicat.
Scenariul galben mai înseamnă că grădinițele și școlile primare vor face cursuri, clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii, o parte vor fi prezenți la școală, iar o parte nu, pentru a se respecta distanțarea fizică a celor care merg la școală.
„Pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme, vor fi făcute publice. Ele implică: distanțarea, dezinfecția și alte lucruri care vor fi făcute publice la date ulterioare”, a mai spus șeful statului.