-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Noua Carte Electronică de Identitate: Cum arată și la ce folosește

Se introduc Cărțile electronice de identitate. Acestea conțin elemente suplimentare de siguranță. Ele pot fi eliberate și pentru copiii cu vârsta de până în 14 ani. Unul dintre beneficiile noilor cărți de identitate biometrice va fi accesul mai ușor la servicii publice.

Serviciile digitale oferite de administrația publică locală tind să devină preponderente. Ca urmare, a demarat etapa de implementare a proiectului privind noile cărți de identitate.

Cum arată noul document

Pe fața documentului se vor regăsi însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene și însemnul statului emitent, numele, prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul, emitentul.Pe verso vor fi înscrise data emiterii și domiciliul.

Care sunt elementele de siguranță ale CEI

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit. Ea nu va conține, însă, semnătura manuală a titularului. În schimb, va conține un certificat electronic pentru semnătură. Va conține datele biometrice ale deținărtorului: imaginea facială şi, după caz, amprentele a două degete ale posesorului. Acestea vor fi introduse intr-un suport electronic de stocare.

De la ce vârstă se pot elibera CEI

Părinții sau tutorii legali ai copiilor pot solicita eliberarea Cărții Electronice de Identitate, încă de la nașterea copilului. Aceasta va avea o valabilitate în funcție de vârsta copilului. Vor fi introduse treptat în circulație cărți electronice de identitate pentru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și pentru copii cu vârste între 0 și 14 ani. Cartea electronică de identitate va putea fi folosită inclusiv la trecerea frontierei, fiind recunoscută inclusiv în afara granițelor.

CEI facilitează accesul la servicii publice și garantează protejarea identității titularului

În contextul digitalizării, CEI garantează accesul mai rapid la serviciile publice oferite de instituții. Va prelua funcționalitatea  Cardului de Sănătate. Cartea Electronică de identitate are funcționalități multiple. Va contribui la: reducerea birocrației, flexibilizarea relațiilor dintre autorități și cetățeni prin asigurarea unui acces facil la servicii publice și protecție suplimentară cu privire la identitatea proprie și previne situațiile de furt de identitate.

De când devine obligatorie CEI

Cartea Electronică de Identitate  va înlocui treptat Cartea de Identitate aflată în circulație din anul 1997 și va deveni obligatorie din anul 2031. Până atunci, românii vor putea opta între varianta tipărită a cărții de identitate și această nouă variantă. Noile Cărți de identitate vor fi eliberate ca urmare a asumării de către autorități a obligației stabilite prin regulament european.

România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu luna august 2021. Noile documente vor fi eliberate timp de câteva luni, doar la nivelul municipiului Cluj Napoca, selectat de MAI și instituțiile conexe pentru desfășurarea proiectului pilot de implementare.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...