-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

FOTO: Când știința devine accesibilă și distractivă – zeci de elevi au intrat într-o super-competiție cu provocări din domeniul științei

Cine-ar fi spus că știința poate să fie accesibilă și chiar distractivă? Au demonstrat-o organizatorii Nopții Cercetătorilor Europeni, care au adunat în curtea Complexului Muzeal elevi din toate colțurile județului. 7 echipe s-au întrecut într-o super competiție cu provocări științifice pentru a pune mâna pe premiul cel mare: o excursie.

Zeci de elevi de toate vârstele au mișunat astăzi prin curtea și interiorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care a găzduit Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment menit să arate că știința poate să fie nu doar accesibilă, ci și distractivă.

Au putut fi vizitate expoziții, iar elevii au putut lua parte la 6 ateliere, au putut să experimenteze senzațiile oferite de un planetariu mobil, au putut studia plante și insecte la microscop sau au putut să urmărească roboți dirijați prin telecomandă.

Cu siguranță, însă, activitatea care a stârnit cel mai mult interes a fost un concurs dedicat liceenilor care a adunat elevi din toate colțurile județului. Au venit elevi de pe Valea Bârgăului, din Bistrița, Beclean, Telciu. În total, 7 echipe a câte 15-25 de liceeni s-au înscris în concurs.

Competiția a avut 5 probe: realizarea unui puzzle cu harta Europei și formarea Uniunii Europene, căutarea unor comori (obiecte ascunse) prin curtea și interiorul muzeului, aprinderea unui foc, mimă cu termeni din domeniul științei și o probă fizică de orientare și dexteritate.

Toate probele au fost luate pe rând și contorizate. Cea mai rapidă echipă urmează să pună mâna pe premiul cel mare: o excursie în județele învecinate.

„Ideea evenimentului este să prezinte într-o formă foarte accesibilă publicului larg lucruri care sunt teoretic complicate, ce țin de știință, cercetare, inovare. Scopul final este ca și copiii să devină mult mai interesați de aceste domenii, să își dorească o carieră în domeniul cercetării, să își dorească să învețe și să-și dorească să devină savanți. Ne-am gândit să fie și o atmosferă lejeră, să mai demontăm din stereotipurile cum că știința este plictisitoare și nu iese din laborator”, a explicat Irina Raboșapca, director de proiect.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...