3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Expoziții, experimente științifice, interviuri, ateliere și jocuri, vineri, 27 septembrie 2024, la Noaptea Cercetătorilor Europeni, în curtea Muzeului Bistrița

Vineri, 27 septembrie, în curtea Muzeului Județean din Bistrița are loc Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024. Între orele 13:00 – 24:00, aici aveți ocazia să participați la prezentări, expoziții, experimente științifice, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri.

Anul acesta, Bistrița, împreună cu Beclean, Năsăud, Sângeorz Băi, Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației, Pașcani și Hârlău, aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării.

Astfel, orașele județului devin parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european. În istoria sa de 15 ani, evenimentul s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi, în care elevii și studenții, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde în universul cercetării și inovării.

O multitudine de activități interactive vor fi organizate de partenerii proiectului. Este vorba despre prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri.

Timp de o zi, copiiie, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice. Ei vor avea ocazia să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare. 

Partenerii prezenți la eveniment sunt diverși, își desfășoară activitatea specifică într-o gamă largă de domenii. Aceștia se încadrează în cel puțin una din următoarele patru secțiuni tematice:

Secțiunea I – Viitor prin trecut

Ne propunem să creștem gradul de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural și istoric și la efortul depus de specialiști în analiza și conservarea acestuia.

Secțiunea II – Știința pentru viitor: cercetarea începe la școală

Dorim să arătăm că în școală se fac primii pași către cercetare. Atragerea elevilor în activitățile științifice din cadrul laboratoarele școlare contribuie la creșterea interesului pentru cercetare. De asemenea, încurajăm dialogul dintre profesori, universități și mediul de afaceri. Acesta va facilita elevilor contactul direct cu activitatea științifică din cadrul centrelor de cercetare.

Secțiunea III – Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat

Ne propunem să scoatem în evidență posibilul impact al activităților umane asupra mediului și să diseminăm cât mai multe informații despre riscurile naturale și antropice, tehnologiile prietenoase cu mediul, producerea și utilizarea energiei verzi, managementul responsabil al deșeurilor și reciclarea.

Secțiunea IV – Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație

Dorim să demonstrăm că dezvoltarea durabilă este posibilă doar prin utilizarea tehnologiilor moderne și inovare. Pe baza bunelor practici, ne propunem să ilustrăm cum sunt implementate rezultatele cercetării în toate sectoarele economiei și cum sunt parte a produselor și a serviciilor oferite populației în viața de zi cu zi.

Mai multe detalii despre eveniment – pe pagina de Facebook a proiectului – AICI – sau pagina web a proiectului: https://noaptea-cercetatorilor.eu/

Proiectul este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și Extensia universitară a Facultății de Geografie din Sighetu Marmației). 

Parteneri în proiect:

  • Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud,
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca,
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca & Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
  • Unități economice, asociații și ONG-uri.

Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-III, finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).

Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4FUTURE-III constă în prezentarea rezultatelor și a metodelor de cercetare publicului larg. Se dorește creșterea gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic, dar și obținerea recunoașterii publice a cercetătorilor. Organizatorii speră ca prin intermediul unui asemenea eveniment publicul larg să înțeleagă impactul activității cercetătorilor asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Proiectul include și prezentarea activităților, a serviciilor și a produselor actorilor locali și regionali, cu scopul popularizării contribuției pe care o are procesul de dezvoltare continuă, bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, la creșterea calității vieții și a sustenabilității mediului socio-economic.

Foto @ Arhivă – Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...