România trece la ora de vară în această noapte! Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00. AFLĂ ce efecte are această schimbare asupra corpului uman:
Deși se discutase să se renunțe la schimbarea orei, anul 2019 fiind ultimul în care să se facă acest lucru, nu s-a ajuns la o decizie comună la nivel european. Așa că ora se schimbă în continuare în fiecare primăvară și toamnă. Motivația ar fi pandemia de COVID, care a dat planurile peste cap. Există șanse discuțiile pe acest subiect să se reia în 2022.
În această noapte, România trece la ora de vară. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00, scurtându-ne somnul cu o oră. Noaptea de 27 martie spre 28 martie va fi, implicit, cea mai scurtă noapte din acest an.
Unele studii au arătat că schimbarea fusului orar creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută.
„Un procent important de persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei și de restricţiile impuse.
Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare.
Mai avem şi cetăţenii care nici măcar nu vor băga în seamă această trecere la ora de vară, pentru că au pe cap alte griji mai mari. Sunt preocupaţi de ce restricţii de circulaţie noi se introduc, de gestionarea resurselor financiare sau de problema copiilor care fac şcoală online”, atrage atenția psihologul Keren Rosner.
Specialiștii spun că trecerea la ora de vară are un efect puternic mai ales asupra persoanelor care suferă de depresie și asupra persoanelor vârstnice, care vor simți un disconfort mai mare.
Din cauza acestor efecte, în urma studiilor făcute, s-a aflat că 84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei. Pentru a putea fi incluse în legislaţia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament şi de miniştrii din UE.