Centrul Județean pentru Cultură a propus recent Ministerului Culturii încă două figuri emblematice din județ, pentru distincția de Tezaur Uman Viu. Este vorba de Nicolae Sava, renumit creator de instrumente muzicale tradiționale româneșt, și meșterul cojocar Nicolae Bacea din Tureac.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a propus în acest an – pentru distincția de Tezaur Uman Viu – încă două figuri emblematice ale județului.
Nicolae Sava s-a născut în Republica Moldova, unde și-a cultivat dragostea pentru muzică. Dar cea mai mare parte a activității sale de creație în domeniul confecționării instrumentelor muzicale a desfășurat-o în Bistrița, la Viișoara.
Maestrul Nicolae Sava este un iscusit meșter de instrumente tradiționale românești. A reușit să îmbine admirabil tradiția cu inovația în arta confecționării instrumentelor muzicale.
Este și un muzician desăvârșit, având în palmares toate etapele unei cariere de muzician. Are studii superioare și nenumărate concerte, în România, și în lume. Fapt care contribuie la măiestria cu care Nicolae Sava construiește instrumentele. E vorba despre o precizie și o acuratețe, pe care doar un muzician cu pregătire temeinică poate să o atingă.
Nicolae Sava are o carieră de peste 50 de ani în domeniul concertistic și al confecționării de instrumente.
S-a făcut remarcat în realizarea unor instrumente precum naiul, fluierul, cavalul, fluierul îngemănat, ocarina, tilinca sau cimpoiul. Nicolae Sava a construit chiar și un taragot original pentru care deține un brevet internațional.
Instrumentele construite de Maestrul Nicolae Sava au devenit un reper de calitate și de acuratețe în domeniu. Nu doar pentru instrumentiști, ci și pentru iubitorii de instrumente și artă tradițională.
A reprezentat România la cel mai înalt nivel la nenumărate expoziții internaționale. A susținut concerte și spectacole pe toate meridianele lumii.
Contribuția sa în promovarea tezaurului cultural din România este inestimabilă – notează Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională, de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Și meșterul cojocar NICOLAE BACEA din Tureac a fost propus pentru titlul Tezaur Uman Viu – 2022
Nicolae Bacea este renumitul cojocar de pe Valea Bârgăului care lucrează în această meserie de peste 65 de ani. La vârsta de 15 ani a realizat primul său pieptar din piele naturală. Ulterior l-a cusut și brodat manual cu modele artistice locale, învățate de la înaintașii săi, respectând forma, cromatica și ornamentica specifică zonei.
Atelierul său din Tureac ilustrează o veritabilă poveste de viață. Nicolae Bacea este și tatăl a opt copii frumoși și harnici, care învățat, rând pe rând, tainele meșteșugului tradițional.
Meșterul popular Nicolae Bacea a fost propus de Centrul Județean pentru Cultură pentru Titlul de Tezaur Uman Viu grație calității sale de autentic păstrător al acestui meșteșug.
Piesele sale de port țărănesc au fost solicitate în ultimii ani inclusiv de tineri, care apreciază măiestria sa artistică și creativitatea sa unică.
„Meșterul popular Nicolae Bacea din Tureac, comuna Tiha Bârgăului, reprezintă pentru noi toți un model viu de autentic păstrător al acestei ocupații străvechi de pe Valea Bârgăului. Cojocăritul este unul din meșteșugurile tradiționale transmise din generație în generație”, a consemnat prof. etnolog Emilia Ometiţă.
Foto @ Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
Bună, cum pot să iau legătura cu Domnul Nicolae Sava, am înțeles că el face Caval, aș dori să cumpăr un Caval făcut de el.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Caval de cumpărat făcut de Maestrul Nicolae Sava.
Buna seara, cum pot sa iau legatura cu Maestrul Nicolae Sava, in legatura cu o comanda pentru un caval? Multumesc