Suntem cu aproape două procente sub media naţională, şi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi! Pentru că în anii trecuţi eram cu 2, 3 procente peste media naţională. Este cumva o stare negativă, ceea ce ne obligă, ca Inspectorat Şcolar, să facem analize cu mult mai atente şi punctuale mai ales în şcolile care înregistrează rezultate modeste”, a avertizat Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.
S-au luat în calcul mediile peste 5, s-au grupat şcolile pe mediu de provenienţă şi s-au realizat câteva statistici ale şcolilor generale din mediul urban, dar şi a celor din mediul rural, pe dimensiunea şcolilor.
O şcoală cu 7-800 de copii înseamnă clase paralele, stabilitate la profesori şi un anumit nivel şi rezultate dintre cele mai bune. În timp ce şcolile cu efective mici de copii înseamnă automat şi clase simultane – a subliniat Camelia Tabără.
„Vom cere fiecărui director de şcoală să facă o analiză serioasă, în contextul acestor clasamente. În top se află Liceul «Liviu Rebreanu» cu un procent de promovabilitate de 100% şi Liceul Logos care confirmă calitate şi la ciclul gimnazial. Şi Liceul Petru Rareş din Beclean are rezultate foarte bune şi la ciclul gimnazial… Aş remarca rezultatul foarte modest înregistrat la Liceul Sportiv la ciclul gimnazial…”, a punctat dezamăgită Camelia Tabără, inspectorul şcolar general.
Elevii de la Liceul cu Program Sportiv s-au clasat mai jos decât cei din Viişoara – unde există o populaţie cu precădere romă, cu risc de părăsire timpurie a şcolii mai ales în clasele a VII-a şi a VIII-a. Şi totuşi ei reuşesc un procent absolut onorabil de 63,56%, faţă de LPS cu 12,5% – a atras atenţia Camelia Tabără.
Şeful ISJ Bistriţa-Năsăud s-a referit şi la şcolile mari din mediul rural, remarcând scorul excelent obţinut de elevii liceului „Radu Petrescu” (91%), Ilva Mică şi Feldru.
Şeful ISJ a anunţat că şi-a propus, anul viitor, să verifice fiecare dintre şcolile cu rezultate slabe pentru a vedea care sunt cauzele pentru scoruri atât de modeste. „Teaca, Căianu Mic, Lechinţa sunt şcoli care ne-au solicitat să aprobăm şi existenţa ciclului liceal. Dar dacă ai o promovabilitate de 20-30% la proprii elevi, nu prea ai argumente să ceri în continuare clase de liceu…”
Şi printre şcolile medii – există câteva cu rezultate excelente, cum este cea din Târlişua (100%), despre care Camelia Tabără a recunoscut că an de an are elevi cu rezultate foarte bune. Anieş, Maieru sau Romuli sunt de asemenea şcoli cu rezultate foarte bune.