„Eu le-am spus să îmi zică bunicu’! Și așa îmi spun toți. Am reușit să învăț copii să cânte la instrumente în 21 de județe din țară și în alte opt țări…!”, a povestit cu pasiune bistrițeanul Nelu Pagu.
S-a născut în Sîngeorz Băi, iar acum are 74 de ani. Spre deosebire de alți bistrițeni, la această frumoasă vârstă cu care se mândrește, este bunicul a mii de copii din întreaga lume.
„Eu le-am spus să îmi zică bunicu’. Și așa îmi spun copiii de peste tot. Mă mândresc cu vârsta care o am și mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat, la această vârstă, să pot face încă multe lucruri”, a povestit Nelu Pagu.
În emisiunea „Oameni din Bistrița Năsăud”, bistrițeanul a povestit CUM s-a îndrăgostit de muzică și instrumente.
„Aveam 12 ani când am văzut o chitară. Pe atunci nu vedeai instrumente în Bisericile Penticostale… Și când am văzut-o și am pus mâna pe ea… am vrut neapărat să învăț. Așa că m-am dus la tata și i-am spus: Tată, trebuie să facem cumva să îmi iei o chitară și să învăț să cânt la ea!”, și-a amintit Nelu Pagu.
Apoi, tatăl său a „umblat” pe la mai multe școli, ca să-l înscrie și să poată studia muzica. Nu a găsit profil chitară, așa că bistrițeanul a studiat percuție. Iar la chitară a învățat de unul singur.
„Le știu pe toate, acum! Știu să când oricând la acordeon, orgă, chitară electrică, mandolină, tobe, bouzouki. Dar predau și trompetă, saxofon… orice instrument de suflat. Iar tamburina e primul instrument pe care îl pun în mâna unui copil! Vin părinții și îmi spun: pune-l și pe copilul meu să cânte la ceva. Și eu le pun tamburina în mână. Și apoi mai vedem!”, a explicat Nelu Pagu.
Conform bistrițeanului, cel mai ușor e să înveți să cânți la saxofon, iar cel mai greu – la chitară.
A înființat zeci de orchestre, printre care – AMIUNA – cea mai mare din lume
„Odată ce am absolvit școala de muzică și m-am întors acasă, mi-au spus că au nevoie de dirijor de cor, la Biserică. Așa că am început să dirijez. Mie dintotdeauna mi-a plăcut teoria!
Și atunci am început să formez și orchestre. Am înființat orchestre în 21 de județe din țară și în străinătate, în alte opt țări”, a povestit Nelu Pagu.
A înființat cea mai mare orchestră din lume, AMIUNA, cu 800 de instrumentiști.
„Pastorii de la două biserici m-au întrebat dacă nu m-am gândit vreodată să unesc în aceeași încăpere instrumentiștii pe care i-am format, toate orchestrele înființate. Eu am luat-o ca provocare și le-am spus doar că nu am spațiul necesar. Așa a luat ființă AMIUNA și a fost un prim concert extraordinar. Apoi, sub brandul acesta – AMIUNA – am mai format, de 12 ani încoace, mii de instrumentiști”, a explicat Nelu Pagu.
Dar pasiunea sa și teoria muzicală a lui este predată în continuare tuturor celor doritori, din lumea întreagă.
„Am scris deja patru volume, și acum lucrez la al cincilea, volume de cântări creștine, pe note. De asemenea, am site-ul AMIUNAORCHESTRA , unde pun cântările, pe note. Și când vezi că ai sute, mii de vizualizări și descărcări, atunci nu poți să te oprești. Nu poți să nu te bucuri că munca ta dă roade.
Pot să predau în continuare și să fac față acestui program încărcat, deoarece soția mea mă ajută foarte mult. Fără ea nu aș fi putut, și fără ajutorul lui Dumnezeu, bineînțeles.
Așa că oridecâte ori cineva mă solicită să înființez o orchestră, accept, dacă au tobe. Și dacă cineva vrea individual, când merg pentru repetițiile cu orchestra, pot merge și puțin mai repede, pentru lecția individuală.
Eu nu vreau să iau bani, așa că mai vin acasă cu câte un borcan de miere, cu câte unul de smântână, că așa fac frații – și-apoi soția totdeauna râde că iarăși ajung acasă cu borcane. Dar eu predau în Biserici, și-atunci nu pot să iau bani. Pentru că tot ce fac, fac spre Slava lui Dumnezeu!”, a povestit bistrițeanul Nelu Pagu.