Peste 3.000 de mormane de gunoi sunt depozitate în zonele naturale din județ. Acestea însumează peste 200.000 de kilograme de deșeuri, estimează ONG-ul Kilometrul Albastru. Printre deșeurile „abandonate” pe malurile râurilor, în păduri și pe spațiul verde dintre blocuri se numără și măști chirurgicale sau mănuși.
Folosind aplicația TrashOut, prin intermediul căreia pot fi semnalizate depozitele ilegale de deșeuri, ONG-ul Kilometrul Albastru a identificat peste 3.000 de mormane de gunoi, depozitate în zonele naturale, pe malurile apelor, în păduri, pe câmpuri sau terenuri virane. Acestea ar însuma peste 200.000 de kilograme de deșeuri.
„În râurile Someșul Mare (arie protejată), Bistrița Ardeleană, Șieu (arie protejată), Budac (arie protejată), Sălăuța cu afluenții lor și pe malurile acestora au fost identificate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de localnici, turiști sau pescari, dar cele mai multe depozitate de entități private din construcții/modernizări și alte activități comerciale”, notează cei de la Kilometrul Albastru.
Ce aruncă oamenii? Ei bine, multe pungi din material de plastic, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de igienă intimă și scutece, materiale de construcții, încălțăminte și îmbrăcăminte, animale moarte. În ultima perioadă, mormanele au fost „completate” și cu mănuși chirurgicale, măști de unică folosință, utilizate ca protecție împotriva Covid.
Foto: greatnews.ro