0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

NĂSĂUD – „Sărbătoarea unui președinte”: Profesorul Ioan Seni își lansează volumul „30 de ani în slujba Astrei”

Sărbătoarea unui președinte” – așa a numit Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, evenimentul care se desfășoară astăzi la Liceul „George Coșbuc” din Năsăud. Profesorul Ioan Seni și-a povestit într-un impresionant volum activitatea de treizeci de ani ca președinte al Asociației ASTRA Năsăud.

Academia Română, fondată într-o primă formă a sa în 1866, avea o dublă menire. Cea dintâi era aceea de a fi o societate savantă care să normeze limba, să cultive literatura română, să studieze și să restituie istoria națională, culturafolclorul și datinile românilor.

Cea de-a doua era aceea de a fi principalul vector de identitate culturală națională, privită ca temelie a statului român modern unitar.

Dar, în fapt, o formă și mai timpurie a Academiei Române se crease în 1861 în Transilvania. Este vorba despre ASTRA. Sau – pe numele său integral – Asociația Transilvană pentru Literatura Românăși Cultura Poporului Român…

Așa începe mărturisirea academicianului Ioan-Aurel Pop, care amintește centrele culturale ale ASTREI răspândite pe întreg teritoriul României.

Năsăudul venea cu o lume și o zestre aparte”, subliniază academicianul care trece în revistă și impresionanta activitate a profesorului Ioan Seni.

Profesorul a fost președintele despărțământului ASTRA Năsăud între anii 1990 și 2020. Inimosul intelectual – viță de vâna autentică de patrioți năsăudeni” (după cum îl caracterizează Ioan-Aurel Pop) a organizat 30 de adunări anuale și a găzduit două adunări generale la nivel național (în 1991 și 2010).

A primit vreme de 25 de ani (1995 – 2019) sute de copii din Basarabia, organizând tabăra „Acasă la noi”. Copiii au locuit în familiile unor gospodari din Năsăud, Salva, Coșbuc, Telciu, Rebrișoara, Rebra, Feldru, Valea Ilvelor, Rodna, Maieru, Sângeorz Băi, Beclean, Bistrița sau Gledin.

A susținut 25 de ediții ale festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă de pe Valea Ilvelor. Festivalul era organizat în a treia zi de Crăciun, între 1994 și 2019, în fiecare dintre cele șase comune de pe Valea Ilvelor.

Ioan Seni a asigurat anual premii pentru copiii cu media cea mai mare din școlile năsăudene. A organizat lansări de carte, simpozioane, expoziții și dezveliri de monumente, plăci comemorative sau busturi. A amenajat galeria academicienilor năsăudeni în sediul ASTRA Năsăud, în Casa de Cultură din oraș.

La lansarea volumului va participa și Dorin Vlașin, primarul din Năsăud, dar și academicianul Ioan Bolovan.

Deoarece în curând și Stewo Năsăud va împlini 20 de ani de la înființare și pentru că prețuim valorile culturale ale acestui oraș, ne-am dorit să ne implicăm și noi în eveniment, susținându-l, din punct de vedere financiar.

Ne dorim ca tinerii să citească și să se apropie de valorile adevărate ale acestei comunități”, au explicat pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții Stewo Năsăud.

Volumul cuprinde peste 350 de pagini, fiind publicat cu sprijinul sponsorilor:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...