O parte a consilierilor locali au cerut ieri amânarea proiectului privind majorarea taxelor de parcare: publice sau rezidențiale. Nu s-a vrut, așa că din 2022 taxele vor fi mărite. CÂT și CUM se vor plăti parcările de anul viitor:
Pe masa consilierilor locali a fost ieri un proiect de majorare a taxelor de parcare rezidențiale și nerezidențiale.
Unii consilieri au cerut însă amânarea proiectului. Atât cei de la PMP, cât și USR și PSD au subliniat faptul că nu e momentul potrivit pentru majorarea taxelor. S-au enumerat două motive:
- lipsa parcărilor, mai ales prin derularea proiectelor care mai înghit 3.400 de locuri de parcare
- majorarea prețurilor la utilități și alimente
Cu toate acestea, ceilalți consilieri NU au fost de acord, așa că s-a decis majorarea taxelor începând cu anul 2022.
„Banii care vin în plus, prin majorarea taxelor pentru parcări, vor fi folosiți pentru relizarea de noi parcări. Nu cred că 20 de lei pe lună, pentru parcarea de reședință, e o sumă atât de mare!”, a justificat primarul Ioan Turc proiectul.
CÂT și CUM plătim din 1 ianuarie 2022
Noile tarife începând de anul viitor vor fi:
Parcări publice
- pentru 30 minute – 2 lei;
- pentru 1 oră – 3 lei
- pentru 1 zi – 20 lei.
- Prin transmitere SMS, tariful este de:
- 0,35 euro + TVA/30 minute
- 0,55 euro + TVA/oră
- Abonamentul de parcare:
- lunar – 70 lei
- trimestrial – 180 lei
- semestrial – 250 lei
- anual – 480 lei.
Persoanele juridice plătesc 1.500 lei / an / loc de parcare, dacă doresc să-l închirieze.
Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.
Parcări rezidențiale
Parcările rezidențiale vor avea un tarif de bază mărit. Bineînțeles, dacă este „bătaie pe locuri”, sumele plătite în final pot fi mult mai mari.
Din ianuarie 2022, tariful de bază va fi:
- 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice
- 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice
- 25 lei/loc de parcare/lună, respectiv 300 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule
- 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv 480 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite
Partea și mai dureroasă a acestui proiect e faptul că persoanele juridice POT plăti pentru mai mult de DOUĂ locuri de parcare, astfel că pot lua locurile persoanelor fizice, fiind în posibilitatea de a acorda și o sumă mai mare.
„Am mai făcut un amendament ulterior, prin care am propus eliminarea aliniatului 2.1 care prevede exact ceea ce am descris mai sus, adică facilitarea rezervării unui număr mai mare de două locuri de parcare, în situația în care terenul proprietate nu poate asigura numărul de locuri de parcare prevăzut în documentație.
Legat de prevederea ca pentru al doilea autoturism pe aceeasi persoana se plateste suplimentar 50 lei mi se pare putin confuz. De ce ar avea o persoana 2 masini pe acelasi nume ( vorbesc de oamenii obisnuiti ) ? De obicei sotul are o masina, sotia are alta masina, copii au alte masini ( vorbesc de aceeasi familie, cu acelasi domiciliu ). Prin urmare cred ca aceasta prevedere e fara obiect. In zona unde locuiesc, 2 familii detin 4 locuri de parcare, din 6 disponibile, fara a plati nimic suplimentar.