-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Munca în străinătate, pe timp de pandemie: Cum a crescut cererea de joburi în agricultură și cu 20%

Disperate că rămân cu terenul nelucrat și fără fructe și legume, mai multe țări din Europa de Vest au cerut autorităților române să le permită să ducă muncitori sezonieri care să le rezolve problema. Un medic stomatolog din Măgura Ilvei se numără printre cei care intermediază. Ce spune despre creșterea substanțială a cererilor:

Printre cei care îi ajută pe români să meargă la muncă în străinătate în agricultură se numără și Geta Lupșan, un medic stomatolog din Măgura Ilvei. Aceasta a povestit pentru pressone.ro că nemții care au solicitat forță de muncă în această perioadă au plătit biletele lucrătorilor români și a trimis nu mai puțin de 13 aeronave pentru a-i prelua și pentru a putea respecta distanțarea socială solicitată de autorități.

Românii care au plecat în ultimele zile în Germania au fost împărțiți în cel puțin 100 de ferme. În lunila aprilie și mai au voie să intre în Germania aproximativ 40.000 de lucrători sezonieri.

Muncitorii străini circulă doar pe cale aeriană și sunt ridicați în bloc de la aeroport de către companiile care au intermediat. Aceștia trebuie să treacă printr-un control de sănătate la sosire, iar primele 14 zile de muncă le petrec izolați și nu au voie să părăsească locațiile unde lucrează și trăiesc.

Un muncitor rămâne cu 2.000-3.000 de euro în mână după o lună de muncă la recoltarea sparanghelului și plantatul de căpșuni. Potrivit stomatologului din Măgura Ilvei, cererea a crescut cu 20% față de perioada similară a anului trecut.

„Nimeni nu voia să plece la muncă înainte de Paști. Nu puteau concepe așa ceva. Acum primesc și 100 de telefoane pe zi. Lumea e disperată, nu mai are cu ce plăti facturile. Vă spun eu că nu pleacă înapoi cei care s-au întors acum câteva săptămâni din Spania sau Italia și care majoritatea sunt cei care se ocupă de alba-neagra și alte prostii. La noi apelează oameni muncitori, cei care practică munci sezoniere de ani de zile în Occident. Și, în plus, cei care au rămas fără locuri de muncă în această perioadă. M-a sunat o femeie care are un salon de înfrumusețare în Bistrița. Să-i caut ceva pentru că nu mai are cu ce plăti chiria. Sunt mii de firme de recrutare în România, multe neînregistrate. Și foarte mulți oameni care pleacă să muncească”, a declarat pentru Pressone, Geta Lupșan.

Foto: actualdecluj.ro

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: