Belgianul Philippe Coupe a reușit să facă un adevărat colț de rai la Malin, o mică localitate de lângă Beclean. Ferma de acolo a ajuns o adevărată școală de permacultură, călcată anual de zeci de tineri. Proiectul merge mai departe și după dispariția belgianului, care a plecat la ceruri la începutul acestei luni.
În perioada 19-28 august, Ermitaj Malin găzduiește o tabără de EcoLiving pentru tineri, care îi învață să trăiască sustenabil, într-o comunitate. Se întâmplă la nici două săptămâni după moartea lui Philippe Coupe, belgianul care a pus bazele acestui loc special, care continuă să trăiască și să se dezvolte și după dispariția fondatorului său.
Ermitaj Malin, situat într-un loc izolat, la 10 kilometri de Beclean, este pionier în domeniul permaculturii în România. Aici s-au organizat primele cursuri de permacultură din țară, la începutul anului 2010.
Ferma se întinde pe 8 hectare, locul fiind „off-grid” – nu are apă, gaz sau electricitate, doar semnal pentru mobil. Ferma mai are o pădure, livezi, pășuni, o baltă.
Philippe Coupe a ajuns în România în 1992, pentru a preda la Facultatea de Litere a UBB. După câțiva ani s-a refugiat în satul Malin, iar în 1997 deja organiza tabere pentru iubitorii de natură și sesiuni de meditație zen.
A pus la punct aici o fermă de permacultură, unde plantele sunt îngrijite ca acum sute de ani, fără chimicale și utilaje moderne. Sute de tineri din toată Europa s-au bucurat de natura autentică la Malin. Philippe visa să ridice aici o mănăstire zen.