-1.3 C
Bistrița
luni, noiembrie 18, 2024

Moment istoric pentru serviciile sociale din Bistrița!

Revoluția copiilor – dreptul la servicii psihologice și sociale, petiție care a atras peste 14.000 de semnatari (prin campania inițiată de Asociația Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micu Prinț alături de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist) produce efecte și în plan local.

Centru de sănătate mintală pentru copii și servicii sociale decontate furnizorilor privați

Astfel, în urma demersurilor Asociației Autism Europa Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a luat angajamentul să facă următoarele demersuri:

  • întocmirea Planului de Acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul consiliului județean/local,
  • harta serviciilor sociale la nivel de județ,
  • asigurarea personalului de specialitate în cadrul centrelor de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu și a centrelor de recuperare și reabilitare din cadrul DGASPC prin alocarea resurselor financiare în acest sens,
  • formarea și dezvoltarea profesională a personalului din centre și unități de învățământ special prin alocarea resurselor necesare, precum și
  • înființarea unui Centru de Sănătate Mintală pentru copii în subordinea SJUB.

Și Primăria Bistrița a răspuns favorabil demersurilor inițiate de AAE, comunicând printr-o adresă că are în studiu și analiză problematica contractării serviciilor sociale în vederea recuperării și integrării copiilor cu tulburări de spectru autist și că are intenția de a nominaliza o persoană care să aibă ca și obiect de activitate contractarea serviciilor sociale.

Amintim că în 2 aprilie 2018, la Bistrița a avut loc Marșul Revoluția Copiilor, context în care circa 200 de părinții și prieteni din cadrul CRRA Micul Prinț au depus petiții la Consiliul Județean și la toate primăriile din județ prin care solicită respectarea legislației în vigoare cu privire la protecția persoanelor cu dizabilități. Astfel, conform legii, autoritățile locale sunt obligate să facă analize de nevoi pentru servicii sociale, hărți ale serviciilor sociale și planuri de acțiune privind serviciile sociale. Dacă în urma acestor analize constată că nu oferă serviciile sociale și de recuperare necesare persoanelor cu dizabilități de pe teritoriul administrativ, autoritățile locale au posibilitatea de a externaliza aceste servicii către furnizori privați.

Prin mecanismul de decontare al serviciilor conexe actului medical, în 2017, în Bistrița-Năsăud s-au decontat servicii psihologice în valoare de 76 de lei, deși s-ar fi putut deconta servicii psihologice în valoare de 180.000 de lei. În tot acest timp, sute, mii de părinți bistrițeni au plătit evaluări psihologice, ședințe de logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică și terapii specifice pentru copiii lor în centre private și cabinete psihologice sau unități de stat.

În 2017, de serviciile centrelor de recuperare neuromotorie ale DGASPC BN cu o capacitate acreditată de 130 de locuri, au beneficiat 328 de copii dintr-un total de 877 de copii cu dizabilități, din care 477 încadrați în grad de handicap grav.

„Ne bucurăm că există intenția de a acorda persoanelor cu dizabilități serviciile și respectul cuvenit. La nivelul județului Bistrița-Năsăud trăiesc 109 copii cu tulburări din spectrul autist încadrați în grad de handicap, însă DGASPC BN nu deține și nu finanțează nici un centru de zi pentru copiii cu tulburări de dezvoltare, în care aceștia să beneficieze de servicii sociale, psihologice (terapie comportamentală) specifice la care au dreptul prin legislația în vigoare.

De asemenea, județul Bistrița-Năsăud nu deține nici un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități în care acestea să beneficieze de terapiile necesare în vederea integrării sociale și a menținerii calității vieții. Nici Primăria Bistrița nu stă mai bine, deși pe raza sa locuiesc 55 de copii cu autism și sute de copii cu dizabilități, autoritatea locală nu deține nici un centru de recuperare pentru aceștia, la fel cum nu deține nici un centru care să ofere servicii sociale și de integrare adulților cu handicap. Din toate legile care permit subvenționarea și contractarea serviciilor sociale către furnizori privați, Primăria Bistrița „alege” convenabil să ofere doar finanțări nerambursabile cu sume extrem de mici direcționate către domeniul social. În prezent, toate serviciile sociale recuperatorii sunt oferite de furnizori privați care nu pot suplini lipsa serviciilor pe care ar trebui să le ofere autoritățile publice cetățenilor din aceste categorii vulnerabile”, a declarat președintele Asociației Autism Europa, Ana Dragu.

Contractarea serviciilor sociale este un mecanism utilizat deja în Romania, cea mai bogată experiență având în acest domeniu județele Arad, Alba, Mures, Maramureș – mai precizează într-un comunicat Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!

REDUCERI la Fashion Baby Store Bistrița: 35 la sută DISCOUNT la toate hăinuțele de copii din stoc

Rochițe roșii sau verzi, pantofiori de lac, costumașe cu papion și alte piese vestimentare cu stil,...

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji? Vino la o verificare GRATUITĂ de sezon, la MATEROM AUTOMOTIVE

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji ? Vino la o Verificare GRATUITĂ de sezon a autovehiculului tău, efectuată de experții de la MATEROM AUTOMOTIVE.