Conform surselor Edupedu, Bacalaureatul va avea o nouă structură. Inclusiv elevii de la profilele umaniste vor susține examen la Matematică. În noua structură apare o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine. Toate – de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă a Bacalaureatului rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației
Examenul de Bacalaureat, așa cum se conturează în proiectul de lege, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării. Potrivit unor surse Edupedu.ro este vorba despre „competențe de bază la Matematică”, de exemplu, pentru elevii de la profil uman.
Aceștia vor susține proba scrisă la Matematică pe parcursul clasei a XII-a, nu în perioada sesiunii de examen.
Elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales.
Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma, conform variantei Deca a proiectului legii învățământului preuniversitar, „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru Bacalaureat.
Proiectul prevede, totodată, două probe scrise la ambele limbi străine studiate în liceu. În prezent, la Bacalaureat se dă doar examen oral la o singură limbă străină.
Un alt examen care se susține în timpul anului școlar este proba practică de competențe digitale. Opțional, aceasta poate fi echivalată cu certificat.
În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral.
Cei din școlile cu predare în limba maternă susțin probă orală și scrisă la limba respectivă, în plus față de celelalte.
Examenul de Bacalaureat în această formă ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii.
Dacă legea ar intra în vigoare în 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da Bacalaureatul astfel modificat în vara lui 2028, potrivit surselor Edupedu.ro
Incredibil cata prostie colcaie acolo sus la varf…cum sa dai Bac la mate cand la uman ai 1h de mate pe saptamana. De cate ori vine alt ministru le vin alte idei, una mai proasta ca alta. Varza au facut educatia. Nu copii sunt analfabeti functionali ci aia de sus. Evaluarea Nationala din acest an, alta minune, copii au facut online 1/2 cls V, toata cls VI si 1/2 cls VII, ore care stim ce calitate proasta au avut. Ar fi tb sa dea doar din materia cls.VII, VIII (la o adica si BAC-ul se da doar din ultimii 2 ani) dar nu, au adaugat si toata materia care a fost predata inainte de pandemie. Programa imbacsita plina de lucruri nefolositoare, pe aia nu are nimeni curajul sa o aeriseasca, pt ca acolo ‘sus’ doar pile si incompetenti iar ministrii..vai de mama lor, li se citeste pe fata tampenia. Se mai mira ca-si iau tinerii lumea in cap sa-si fereasca copii de astfel de lepre.