„Un veac, o poveste, o moștenire” se intitulează proiectul pe care artista Mirela Trăistaru îl va prezenta mâine, 25 mai 2022 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Evenimentul scoate la iveală o tulburătoare poveste din Nepos:
În 1768, Iosif al II-lea – împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Ungariei și Boemiei, primul fiu al Mariei Therezia – vizita pentru prima dată Banatul și Transilvania, poposind în casele oamenilor de rând din Bistrița-Năsăud.
Ajuns la satele grănicerești de pe Valea Someșului Mare, împăratul exclamă: Salve parvae nepos Romuli (Vă salut, mici nepoți ai Romei!). În amintirea acestui eveniment memorabil, aceste sate dobândesc numele Salva, Parva, Nepos și Romuli.
Mirela Trăistaru, artista originară din Bistrița, acum stabilită la București, a pus la punct un impresionant proiect de cercetare și creație. Acesta are drept punct de plecare istoria umană și simbolică a Neposului.
Mâine, 25 mai 2022, de la ora 18.00, avem ocazia să înțelegem cum pot fi recreate evenimentele ultimului secol de istorie națională prin mici inserturi personale.
Mirela Trăistaru reușește să încapsuleze atmosfera densă, misterioasă şi liniştită a unor zone reprezentative pentru România.
Proiectul Un veac, o poveste, o moștenire investighează dualitatea definitorie omului contemporan.
Pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viață trăită în viteză. Pe de altă parte – omul tradiţional, care simte nevoia de reîncărcare spirituală din atmosfera mistică a locului de origini. Omul care își caută identitatea în lada de zestre a bunicilor.
Istoricul personal al artistei Mirela Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectului, de altfel. Străbunicii și bunicii Mirelei Trăistaru și-au trăit viețile sub modelajul celor două războaie mondiale.
Străbunicul din Ardeal (Valea Someșului Mare, Năsăud) a luptat în Primul Război Mondial. A fost luat prizonier și a lucrat în mine de cărbune în Siberia, întorcându-se abia după patru ani în România.
Ambii bunici au luptat în Al Doilea Război Mondial. Bunicul patern din Stroești (Horezu) a murit pe front. Ultima amintire a tatălui artistei: el, copil fiind, de mână cu fratele mai mic, își urmărește tatăl îmbrăcat militar îndepărtându-se pe ulița satului, spre războiul cu sens unic.
Bunicul matern din Nepos (Valea Someșului Mare) a stat în lagăr la Odessa. S-a întors în România după 1945.
În acest răstimp străbunicile și ambele bunici coseau și țeseau la război. Femeile și copiii sunt victime directe și ele în aceste conflicte…
Războiul de țesut al bunicii din Nepos va fi introdus în expoziție. În locul unor veșminte sau covoare, sunt țesute scrisori și imagini de familie, cum este și scrisoarea bunicului militar din 1943.
Vom avea ocazia să admirăm, în expoziția de mâine, la Muzeul Județean, lucrări de pictură pe pânză cu istoria familiei. Străbunicii, bunicii, părinții, copiii și copiii lor: cinci generații care se întrepătrund pictural în modele tradiționale…
„Mirela Trăistaru aparține unei categorii fun de artiști. Într-un spirit hippy après la lettre, ea se bucură de arta sa în fiecare zi. Mirela integrează în lucrările sale culorile puternice, multă natură exuberantă, hedonism și figurativ, dar și un sens natural și responsabil al fericirii cotidiene”, afirma Antigona Silvia Rogozea.