La Bistrița se pregătește un centru regional de tratare a adicțiilor de droguri, unde vor ajunge inclusiv minori din mai multe județe din vecinătate. Tinerii și minorii care vor fi internați în acest centru vor avea acolo tot ce au nevoie, de la activități recreative și ocupaționale, până la profesori care vor ține acolo ore pentru ei.
Zilele trecute, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany a efectuat o vizită de lucru alături de medicul-șef al Secției Psihiatrie din cadrul unității medicale, Claudia Ștefănescu, la singurul centru din țară unde se tratează adicțiile de droguri.
La Bistrița se va construi un astfel de centru regional, care va deservi și județele limitrofe. Prezent la Bistrițeanul Live, Gabriel Lazany a vorbit despre acest proiect pilot.
„Așa cum am afirmat am primit susținerea ministerului sanatatii de a construi la Bistrița centrul regional de adicție. În momentul de față, după vizita de ieri care a fost o vizită foarte benefică și fructuoasă, s-a constituit la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru din care fac parte și eu și doamna doctor Claudia Ștefănescu care va încerca să constituie un model de centru de adicție, care dup-aia să poată fi replicat la nivel de fiecare regiune”, a explicat managerul spitalului, Gabriel Lazany.
Acesta a mai spus că centrul de tratare a adicțiilor va avea inclusiv o parte de școală, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, astfel încât minorii să aibă acces la educație chiar în cadrul centrului.
„Lucrăm mai mulți oameni: unii se ocupă de partea de structură de personal, unii fac calculele pe tarife. Noi ne ocupăm de partea de infrastructură, cum trebuie să arate zona de cazare, teren de sport, bazin de înot, zona unde vor face școală, pentru că vorbim de minori. Odată ce intră acolo, ei nu au voie să se rupă de sistemul de învățământ, trebuie să facă școală. Se va încheia un parteneriat cu Inspectoratul Școlar și una dintre școlile din municipiu, iar o parte dintre profesori vor preda inclusiv în centrul de adicție, pentru tinerii care sunt acolo”, a completat Gabriel Lazany.
Emisiunea la care a fost invitat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Gabriel Lazany o puteți urmări mai jos:
minuntată inițiativă – este mare nevoie de așa ceva.
o sigură observație – datorită introducerii clasei 0, mulți dintre elevii din clasele a XI și respectiv a XII sunt deja majori. nu știu dacă proiectul are sau nu în vedere și cazul elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani. ar fi pacat să nu fie prinși în proiect, pentru că în acest caz ei vor fi comva condamnați la a alege între vindecare și școală, și exista riscul abandonului școlar.