Firmele care prelucrează lemn din Ocolul Silvic Telciu au fost luate la puricat de dimineață bună. Peste 100 de oameni ai legii din șapte județe au împânzit Telciu. Ministrul Tanczos Barna a făcut o postare pe FB despre aceasta: ”Luptăm împotriva tăierilor ilegale. Astfel de destructurări sunt esențiale”.
Bistrițeanul.ro a demarat campania ”Mafia Pădurilor în BN„, spre finalul lunii septembrie 2021.
Primele nereguli prezentate pe această ramură arătau ilegalitățile care se fac în Ocolul Silvic Telciu.
În primul articol vă prezentam cum firmele mari ar plăti petiționari pentru a le pârî pe cele mici. S-au adus acuzații grave, iar la ”prima verificare” s-ar fi descoperit tăieri ilegale de aproape un jumătate de milion de lei.
Mafia Pădurilor în BN: Cei mari îi ”pârăsc” pe cei mici, ca să scape ei basma curată!
În al doilea articol au ieșit la iveală acuze grele, de blat politic, mânuiri, mușamalizări, etc.
Autoritățile locale și județene au susținut însă că ele cer să se facă dreptate, și cine e vinovat să plătească. Doar că, ce să vezi, legea ar fi de vină că nu pot fi trași la răspundere cei vinovați.
În această dimineață, peste 100 de oameni ai legii din șapte județe, au descins la Telciu!
FOTO/VIDEO – Mafia Pădurilor în BN – DESCINDERI la Telciu, la firmele de prelucrare a lemnului
Acțiunea are o așa amploare, că însuși ministrul Tanczos Barna a făcut referire la ea.
”Felicit echipele care acționează eficient în teritoriu și le mulțumesc atât colegilor din gărzile forestiere, cât și structurilor din cadrul MAI, care ne oferă sprijinul necondiționat și eficient pentru combaterea criminalității din sectorul forestier. Ne-am asumat lupta împotriva tăierilor ilegale, iar destructurarea acestor rețele este esențială pentru atingerea obiectivelor.
Anul acesta am operaționalizat noul SUMAL, care a devenit deja cel mai important instrument pentru prevenirea și identificarea ilegalităților silvice, iar rezultatele deja încep să se vadă. În același timp, în PNRR am prevăzut sume importante pentru continuarea digitalizării în sectorul silvic, astfel încât să închidem toate acele portițe pe care hoții de lemne încearcă să le utilizeze pentru eludarea legii.
În primele 9 luni ale anului, Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție, prin structurile din subordine, Gărzile Forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, dar și personalul silvic cu atribuții de control din cadrul ocoalelor silvice de regim, au efectuat 152.072 de controale, constatând 5.176 de contravenții cu 10.276.553 lei amenzi aplicate, 20.694 mc material lemnos confiscat fizic și 11.369 mc material lemnos confiscat valoric.
De asemenea, s-au constatat 3.741 infracțiuni pentru care s-au întocmit tot atâtea sesizări penale, valoarea prejudiciului din tăieri fără drept de arbori fiind de 31.949.987, lei pentru un volum de 68.098 mc de tăieri fără drept” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.