Se prelungește anul școlar până la începutul lunii iulie, a anunțat ieri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Practic, cele două săptămâni în plus de vacanță de primăvară vor fi „recuperate” la vară, când se vor tăia două săptămâni de vacanță.
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, a anunțat ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară – care a fost prelungită până la o lună de zile.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează cu două săptămâni. Vacanța de primăvara se prelungește cu 2 săptămâni. Se mută practic 2 săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară. În loc să finalizam semestrul al II-lea pe 18 iunie, acesta se va încheia pe 2 iulie”, a anunțat ministrul Educației.
Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina anul școlar pe 25 iunie (în loc de 11 iunie), elevii clasei a XII-a termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie), iar cei din învățământul profesional și tehnic vor termina cursurile pe 23 iulie (în loc de 9 iulie).
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor”, a explicat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, citat de Edupedu.ro.
Alte modificări
Evaluarea Națională pentru clasa a II-a va fi organizată în cursul lunii mai, iar examenul de Evaluare Națională se va decala. Acesta va fi organizat în perioada 5– 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie.
Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a – în loc să înceapă pe 22 iunie va începe în 5 iulie și se va termina în 8 iulie.
Examenul de Bacalaureat se va derula așa cum a fost stabilit inițial, începând din 31 mai. Se mențin aceleași date și pentru examenele de Evaluare la clasele a IV-a și a VI-a.
„Ar fi bine să ținem cont că suntem în condiții de pandemie și suntem puși să alegem varianta cea mai puțin dăunătoare. Nu pretinde nimeni că are o variantă ideală, dar dintre toate celelalte variante este cea mai bună și cea mai puțin dăunătoare elevilor și școlii, în general”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu la B1Tv.