Ministrul Sănătății Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să meargă la medicul de familie și să obțină prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu și să le scoată de la farmacie.
Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii până în 40 de ani să meargă la medicul de familie și să obțină prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu și mai apoi să le scoată de la farmacie.
„Distribuția pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția și avem 2.500 de farmacii în toată țara de unde își pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcțional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
30 de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași și așteaptă să fie ridicate din famarcii. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat după declarațiile ministrului și a precizat că prioritare la medicii de familie sunt urgențele medicale și apoi consultațiile pentru eliberarea rețetei pentru iod.
De ce și cui se administrează iodura de potasiu:
Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci doar în situația unui incident nuclear și doar la indicația autorităților. Românii sunt sfătuiți să nu administreze iodură de potasiu din proprie inițiativă.
Acestea au scopul de a bloca absorbția radioactivă și trebuie administrate cât mai curând posibil după expunerea la radiații. În cazul unui accident nuclear, acestea ar trebui administrate în termen de 6 ore de la anunțul autorităților. La 12 ore de la expunere, acesta nu mai are efect semnificativ.
Populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani.