Managerul spitalului, Gabriel Lazany, a spus în repetate rânduri că a propus Ministerului Sănătății să achiziționeze Hexi Pharma. Se pare că ideea acestuia a fost luată de bună. În urmă cu puțin timp, ministrul Cîțu a confirmat intenția de rechiziționare.
Prezent la emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dar și în cadrul unei conferințe de presă, Gabriel Lazany a explicat că a făcut o propunere Ministerului Sănătății.
„Am zis că ar fi momentul să ia o măsură drastică şi să achiziţioneze fabrica de dezinfectanţi Hexi Pharma, care în momentul de faţă este închisă, cu foarte multe linii de producţie. O puteau declara unitate strategică la nivel naţional, să o dea în subordinea Armatei sau Ministerului Sănătăţii. Aveam pe ce pune mâna, pentru că toţi marii producători de dezinfectaţi, Franţa, Germania, şi-au închis graniţele şi nu mai exportă nimic”, spunea managerul SJU Bistrița.
Se pare că propunerea sa a fost, în cele din urmă, luată în serios.
”Toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune. Vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa FM.
Rechiziționarea este „o măsură excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, care nu se află în nici una dintre situaţiile de excepţie, în condiţiile legislaţiei care activează în acest domeniu. Bunurile rechiziţionate vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii. Bunurile consumptibile şi cele perisabile pot fi rechiziţionate definitiv, cu plata despăgubirilor prevăzute de lege. Refuzul de a îndeplini aceste obligaţii constituie infracţiune”.
Informația a fost confirmată pentru Europa FM de ministrul de Finanțe.
Florin Cîțu mai spune că o firmă românească a achiziționat o linie de producție pentru a face măști. Producția va începe într-o săptămână și vor fi produse trei milioane de măști lunar.
Foto- wall-street.ro