Prezent la Bistrița, minstrul Mediului Barna Tánczos a precizat că e inadmisibil ca o localitate turistică precum Colibița să nu aibă rezolvată problema apei menajere și să existe riscul ca apa uzată netratată să ajungă în lac.
Ministrul Mediului Barna Tánczos a fost prezent astăzi la Bistrița, unde a avut o întâlnire cu primarii din județ, în care le-a vorbit despre programele și facilitățile oferite de ministerul pe care îl conduce.
La o întâlnire cu presa, acesta a vorbit și despre Colibița, unde spune că sunt două probleme: nu sunt obținute avizele și autorizațiile de mediu necesare pentru lucrările care se impun și autoritățile locale și județene n-au reușit să asigure alimentarea cu apă și canalizarea în zonă.
„La Colibița mai avem o problemă foarte delicată: Colibița ca localitate trebuie să își rezolve problema de apă menajeră. Este inadmisibil ca un centru turistic de anvergura Colibiței să nu aibă această problemă rezolvată. Au fost posibilități de finanțare prin mai multe programe. Este inacceptabil să existe acest risc ca apele menajere să ajungă în lacul de acumulare fără tratare. Să se rezolve,” a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos.
Referindu-se la lucrările de la Colibița care sunt amânate de ani de zile din cauza lipsei autorizației de mediu, Barna Tánczos a mai spus că proiectul are finanțarea asigurată, singurul impediment fiind procedura de mediu nefinalizată.
Doi proprietari au împiedicat investițiile la Colibița
Prezent la conferință a fost și deputatul Bogdan Ivan Gruia care a precizat că nu este posibilă finalizarea investiției la Colibița din cauza a doi proprietari, care nu au permis lucrările pe terenul lor.
Situația a fost explicată în toamna anului trecut, într-o conferință de presă, și de directorul Aquabis Ion Șandru.
Acesta a precizat că partea dreaptă a lacului are apă și canalizare, fiind în centrul unui proiect de infrastructură de apă și canalizare, finanțat de Consiliul Județean și Aquabis, în valoare de 17 milioane de lei.
Partea stângă însă este „blocată” din cauza acestor cetățeni care nici nu permit lucrările pe terenul lor și refuză și să vândă teren pentru amplasarea stației de epurare. Mai multe detalii despre subiect în materialul de mai jos:
Apă și canalizare la Colibița, până la final de an. Excepție – partea stânga a lacului
Este normal la un astfel de lac sa nu te poti plimba pe langa el? Ar trebui facuta o alee in jurul lacului, se pierde mult din aceasta cauza.
Este foarte complicat cu proprietarii de teren de pe lângă lac pentru ca au acaparat terenul pana în marginea apei.
Si a mai adaugat cuvantul uzate….
Ministru arunca acolo cu cuvinte pentru prosti sa se afle in vorba….
Apele menajere pot fi deversate in lac fara tratare.
Apele uzate menajere nu pot fi deversate in lac fara epurare!
Eu asa tin minte : apa se trateaza din sus de oras ca de acolo vine si se epureaza din jos de oras ca acolo se duce!
Toate localitatile le facem si decretam statiuni turistice. Se fac studii de zeci de mii de lei, functionarii din minister dau tot felul de punctaje ca sa se vada ca muncesc. Este mai bine ca acesti bani sa mearga catre buna functionare a localitatilor si fiecare primar sa hotareasca cum isi dezvolta turismul local. In alte tari europene, exista un numar finit de statiuni turistice, decretate cele de interes international, in rest sunt doar localitati turistice. Avem descentralizare zero.